Ç-151 Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için NATO standartlarında yapılan, 8 adet "Süratli Amfibi Gemi (LCT)" projesinin ilk gemisi "Ç-151" denize indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Anadolu Tersanesi) tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için NATO standartlarına ve askeri gemi inşa kurallarına uygun olarak inşa edilen 8 adet "Süratli Amfibi Gemi (LCT)" projesinin ilk gemisi "Ç-151", törenle denize indirildi.

Anadolu Tersanesinde düzenlenen törende konuşan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı, "Ç-151"in, Türk Silahlı Kuvvetlerinin etkinliği ve caydırıcılığının artırılmasına önemli katkı sağlayacağını belirtti.

 
Bu askeri gemi projelerinin tersaneler için bir nevi "can suyu" olduğunu söyleyen Yardımcı, "Bu gemilerin silahlı kuvvetler referans gösterilerek dünyaya satılacağına inancım sonsuzdur" dedi.
 
Yardımcı, önümüzdeki dönemde Tuzla ve Yalova'da inşa edilecek gemilerde Türk malı makine, şaft ve kovan kullanılması temennisinde bulundu.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltma konusunda denizcilik alanında en hızlı ilerlemeyi kaydettiklerini belirterek, "Bugün Tuzla'da 5 tersanede 2 milyar dolardan fazla projemiz yürüyor" dedi.
 
Silahlı kuvvetlerin ihtiyaç duyduğu bütün su üstü gemilerin tasarım ve inşasının yurtiçinde gerçekleştirilmesi hedefine ulaştıkları görüşünü aktaran Bayar, projeleri uluslararası standartlarda, ilmin gereklerini tamamen uygulayarak gerçekleştirmek için çalıştıklarını kaydetti.
 
Bayar, "Tersanelerden bu ürünleri uluslararası pazara çıkarmalarını bekliyoruz. Yoksa benzer gemileri Deniz Kuvvetleri tersanelerinde pekala yapabiliyorduk. Teknolojiye hakim olalım, tasarım gelişsin, ürün hakkı bizde olsun ve özel sektör ihracatını yapsın istiyoruz. Tersanelerimiz bir proje bizden aldıkları zaman bir projeyi de ihraç edecekler. Ondan sonra bize gelecekler" diye konuştu.
 
Projenin 2007 yılında gerçekleştirilen ihalesine 4 tersanenin teklif verdiğini, zorlu rekabetin ardından Anadolu Tersanesinin gayet iyi bir teklif vererek, maliyet etkin bir şekilde gemileri inşa ettiğini kaydeden Bayar, bu sene içinde projedeki gemilerin hepsinin geçici tesliminin tamamlanacağını belirtti.
 
"Hedefimiz milli teknolojimizi ihraç etmek"
 
Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Ürkmez de süratli amfibi gemi "Ç-151"i "Bugün burada dünyada kendisinden çok bahsedilen ve bahsedilecek olan sınıfının en mükemmeli ve en süratlisi" olarak niteledi.
 
Geminin tamamen milli imkanlarla ve Türkiye'den mühendis ve işçilerle dizayn edildiğini söyleyen Ürkmez, çalışmaların mevcut tecrübelerine yeni bir boyut ve çalışma alışkanlığı kazandırdığını, en yüksek seviyede kaliteli ürünler ortaya çıkarmaya başladıklarını belirtti.
 
Proje ihalesini kazanmalarının ardından tersanelerini askeri gemi inşası için baştan aşağıya yeniden organize ettiklerini dile getiren Ürkmez, "Askeri gemi inşasında sayılı tersaneler arasına girdik. Bundan sonraki hedefimiz yeni projeler gerçekleştirmek; dünyaya açılarak ve milli teknolojimizi ihraç ederek beğenilir ve aranır olmaktır. Projelerimiz şimdiden talep görmekte ve teklifler almaktayız" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı adına Tuğamiral Ahmet Çakır, hizmete giriş ve kuruluşa alınış belgesi ve komutan flandrasını gemi komutanına teslim etti.
Gemi komutanının ant içmesinin ardından gemi personeli gemiye sevk edildi ve komutan flandrası toka edildi.
 
"Ç-151"
Verilen bilgiye göre, teslimi yapılan "Ç-151", 2. Dünya Savaşı sonrası inşa edilen, sınıfındaki en yüksek süratli (20 Knots) ve en yüksek kapasiteli gemi olma özelliği taşıyor.
Geliştirilen tekne formu, geminin geleneksel formdaki gemilere göre ortalama 8-10 knots daha yüksek hız yapmasını sağlıyor.
LCT'nin ana görev fonksiyonu amfibi harekat olup, gemiler hızlı kapak atma, tank, amfibi birlik ve araçların transferini yükleme ve bindirme bölgelerinden hedef plajlara en süratli şekilde intikal ve çıkarma harekatı görevini icra etme yanında, insani yardım ve afet kurtarma/tahliye harekatlarına katkı sağlamak üzere dizayn ve inşa edildi.
2009 yılında başlayan Anadolu Tersanesinin LCT projesi, 8 geminin de bu yıl içinde teslim edilmesiyle tamamlanacak.
 
(AA)