Cacharel, 9 ülkede Aydınlı Grup'a geçti

Şirket, Türkiye, Rusya, Ukrayna, İran, Irak, Suriye, Kazakistan, Azerbaycan ve Lübnan'da marka haklarının sahibi oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Aydınlı Grup, ana lisansörlüğünü yürüttüğü 28 ülkeden, Türkiye, Rusya, Ukrayna, İran, Irak, Suriye, Kazakistan, Azerbaycan ve Lübnan'da, Cacharel'in erkek giyim marka haklarının sahibi oldu.

Cacharel'in kurucusu ve Dünya Başkanı Jean Bousquet, iş ortaklığına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, 1958 yılında Cacharel markasını yarattığını, ondan önce terzi olarak çalıştığını anlattı.

Markanın bugün 50'yi aşkın ülkede tüketicilerle buluştuğuna işaret eden Bousquet, "Aydınlı Grup ile 1995 yılında tanıştık. Bu işbirliğimiz çok önemli bir işbirliği haline geldi" dedi.

Markanın dünyada iki büyük hazır giyim lisansörü bulunduğunu, kadın grubunda İtalyan Aeffe, erkek grubunda ise 28 ülkede Aydınlı Grup ile çalıştıklarını anlatan Bousquet, şunları kaydetti:

"Aydınlı Grup ile bir anlaşma imzaladık ve 9 ülkede erkek markasında Cacharel'i Aydınlı Grup'a sattık. Erkek hazır giyim alanında markanın tüm haklarını 9 ülkede Aydınlı'ya devrediyoruz. Çünkü Aydınlı Grup'un bu 9 ülkede başarılı olacağına inandık. Bu ülkelerde markayı geliştirecek potansiyele sahip. Yine aynı şekilde marka lisansına sahip olduğu 19 farklı ülkede de Cacharel markasını daha da geliştireceğine inandık. Aydınlı Grup ile bu işbirliğini geliştirme nedenim, Türk piyasasının bu sektörde sanayileşmesinin çok iyi noktalarda olması. Burada hem üretimden hem de ham maddeden bahsediyorum. Fiyat bağlamında da gerçekten rekabet unsurunun güçlü olduğu piyasa söz konusu. Dünyanın kalan kısmını kapsayabilmek bağlamında bu çok önemli bir nokta. Bu ilk adım, daha sonrasında kadın giyim ve çocuk giyim alanında da adımlar atılacak."

"Türkiye moda sektöründe çok önemli bir yere gelecek"

Kriz sonrasında küreselleşmenin daha da güçleneceğini ve yayılacağını söyleyen Bousquet, artık doğu ile batı modası arasında fark olmadığını, söz konusu bu ülkelerde markanın güçlendirilmesi ve yayılmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Jean Bousquet, bir marka olarak yaratıcılık, üretim, iletişim ve dağıtım olmak üzere 4 temel noktada güçlü olmak gerektiğini vurguladı.

Soruları da yanıtlayan Bousquet, son yıllarda Türk tasarımcılarının dünya çapında tanınan tasarımcılar haline geldiğini, Türkiye'de çok iyi bir tasarım okulu bulunduğunu, Türkiye'nin moda sektöründe çevresinde çok önemli bir yere geleceğini kaydetti.

Markanın tamamını ne zaman satacağına ilişkin başka bir soruya karşılık da Bousquet, "Bu esasında bir ilk adım ama tabii ki ben markanın tümünü satmayı istemem. Bu benim bebeğim gibi. Çünkü bu markayı baştan yarattım. Aydınlı Grup ile yaptığımız işbirliği biraz daha özel bir durum. Çünkü Türkiye'de erkek giyim açısından çok yüksek ürün üretim potansiyeli var. Böyle bir anlaşmayı uygun gördük" dedi.

Piyasanın ikiye ayrıldığını kriz sonrasında bunun daha net ortaya çıkacağını ifade dene Bousquet, "Bir tarafta lüks ürün markaları, diğer tarafta da çok daha ucuz ürünlerin satıldığı piyasa olacak. Krizden sonra bu aradaki fark giderek büyüyecek" diye konuştu.

Bousquet, "Fransa Cumhurbaşkanı Türkiye'nin AB'ye girişine karşı duruş sergiliyor. Sizin Türkiye'ye bakışınız nedir?" sorusunu da "Bu tutumun nedeni tam olarak da açıklanmıyor aslında. Siyasi açıdan bakmak gerekir demek daha doğru olacaktır. Bana soracak olursanız Avrupa kendi çıkarları için Türkiye'yi entegre etmeli" şekilinde yanıtladı.

Türkiye'nin giderek dünya siyasetine yaklaştığını belirten Bousquet, Türkiye'nin dünya siyasetinde çok güçlü sese sahip olacak ülkelerden biri olduğuna işaret etti.

"Biz emaneti devralıyoruz"

Aydınlı Grup Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Said Kavurmacı da, Cacharel ile işbirliklerinin tesadüfi başladığını ve 15 yıldır birlikte çalıştıklarını, işbirliğinin sağlam temellere dayalı olarak bugünlere geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Aydınlı Grup olarak yurt içinde ve yurt dışında toplam 44 Cacharel mağazasına sahip olduk. Yurt içinde 20, yurt dışında 24 mağazamız var. Marka haklarını satın aldığımız bu ülkelere hızla yatırım yapacağız. Amacımız, bu yeni bölgelerde büyük çaplı firmalarla işbirliği yaparak mağazalar açmak. Kendimize ait mağazalar için Türkiye, Rusya, Ukrayna, Kazakistan ve Romanya'da yatırımlar yapacağız. Rusya pazarını çok önemsiyoruz. Bu ülkelerdeki mağaza sayımızı daha da artıracağız. Rusya'da şu anda 10 mağazamız var. 5 yıl içinde Rusya'daki Cacharel mağazalarımızın sayısını 40'a, toplam yurt dışındaki Cacharel mağazalarımızın sayısını da 60'a çıkarmayı hedefliyoruz."

2011'de Türkiye'de 6 yeni mağaza daha açmayı planladıklarını ifade eden Kavurmacı, 5 yıllık hedeflerinin, Türkiye genelinde 40 Cacharel mağazasına ulaşmak olduğunu söyledi.

Hayallerinde bugünkü anlaşmanın olmadığını ifade eden Kavurmacı, "Bugün bir dünya markasını ülkemize kazandırmış olmanın, erkek giyim hakları da olsa, sınırlı sayıda ülke de olsa çok önemli. Bir markanın kurucusu tarafından, onu kuran kişinin heyecanıyla bir yerlere geliyor. Bir markayı kurucusunun teslim etmesi bir noktada kızını evlendirmesi gibi, evladını birisine teslim etmesi gibi. O açıdan bizim için çok önemli. Biz bu emaneti devralıyoruz. 9 ülkede emaneti devraldığımız gibi 19 ülkede de lisansör ilişkimiz inşallah gelişerek devam edecek. Koç Grubu'nun Grundig'le, Ülker Grubu'nun Godiva ile açtığı bu yola biz de Cacharel markasıyla moda sektöründen katılmanın heyecanını yaşıyoruz."

2020 yılına geldiklerinde bölgede önemli ilk 10 perakende oyuncusundan biri olmayı hedeflediklerini ifade eden Kavurmacı, Aydınlı Grup olarak hazır giyimde 2009'a kıyasla yüzde 35'lik bir artışla 317 milyon lira ciro ile 2010'u tamamlayacaklarını belirtti.

Kavurmacı, "2010 ciromuzda Cacharel markamızın payı 35 milyon lira ile yüzde 11 oldu. 2010 yılı ihracatımız önceki yıla kıyasla yüzde 18'lik artışla 35,5 milyon lira olarak gerçekleşti. 2010 ihracatımızın yüzde 29'unu 10,3 milyon lira ile Cacharel oluşturdu" diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Kavurmacı, "Bundan sonra biz lisans ücreti ödemeden markanın sahibi olarak kendi kurduğumuz bir marka gibi erkek giyiminde bu 9 ülkede inşallah kıyamete kadar temsil edip, markayı çok farklı bir yere getireceğiz" diye konuştu.

Anlaşmayla ilgili satın alma bedelini açıklamayan Kavurmacı, başka bir soruya karşılık da 44 olan mağaza sayılarını 5 yıl içinde 100'e çıkarmayı hedeflediklerini, 3 yıl içinde bin kişiye yakın istihdamı gerçekleştirmiş olacaklarını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir