Çağlayan: Faizde hala indirim yeri var

Çağlayan, cari açıkta TL'nin aşırı değerli hale gelmesinin de büyük bir rol oynadığını, bu konuda en çok söz söyleyen kişi olduğunu vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR- Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yanlış faiz politikası nedeniyle cari açık sorunu yaşadığını belirterek, "İddia ederek söylüyorum, Türkiye'nin şu anda faizde halen yapabileceği indirim var" dedi.

Çağlayan, İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen "Cari Açığa Karşı İhracata Dönük Üretim Stratejisi ve İzmir'in Dış Ticaret Potansiyeli" konulu toplantıya katıldı.

Cari açığın hafife alınacak bir konu olmadığını, üzerinde ciddiyetle durulması gerektiğini ifade eden Bakan Çağlayan, ihracatta yıl sonunda 132 milyar doların geçilerek yeni bir rekor kırılacağına inandığını, ancak ithalatın da artacağını belirterek, cari açığın oluşmasında çeşitli gerekçelerin etkili olduğuna işaret etti.

İhracat odaklı üretim stratejisi kapsamında yeni bir teşvik sistemine geçeceklerini, bu kapsamda Türkiye'nin hangi sektörlerde en iyi rekabeti yaptığını, hangi ülkelere hangi malı satması gerektiği gibi net hedefleri ortaya koyduklarını belirten Çağlayan, "Katma değeri düşük ürünle 'Ne iş olsa yaparım abi' devri kapandı" dedi.

Döviz gelip, vur kaç yaptığı müddetçe, o kadar çok düşer

Cari açıkta TL'nin aşırı değerli hale gelmesinin de büyük bir rol oynadığını, bu konuda en çok söz söyleyen kişi olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'nin hatalı faiz politikasının faturasını cari açıkla ödediğini, yılbaşından sonra munzam karşılıkların artırılmasıyla, faizlerle ilgili adım atılmamasına rağmen doların 1.50'nin üzerinde tutunduğunu ifade etti.

Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Tüm bu konularda Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun çok önemli gayreti, çalışması, ağırlığı var. Burası bağımsız bir kurul. Bu kurul, kendisi belirliyor faiz politikasının ne olacağını. İddia ederek söylüyorum, Türkiye'nin şu anda faizde halen yapabileceği indirim var. Ülkemizde enflasyon yüzde 4. Enflasyona paralel bir faiz politikası bu işin doğrusudur. Bu döviz Türkiye'ye gelip, vur kaç yaptığı müddetçe, ne kadar çok gelirse, o kadar çok düşer."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir