Çağlayan: Maksadını aşan bir ifade

Dalgakıran'ın TOBB'un yapısına ilişkin eleştirilerini değerlendiren Çağlayan, "Kendi bünyesinde konuşmak bu işin en doğrusu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) yönelik eleştiriler konusunda, "Eleştiriler, övgüler ne varsa, kendi içinde konuşulması gereken şeylerdir. Bir kurumu yok saymak, bir kurumun hizmetlerini yok saymak, bir kurumun yapısını yok saymak doğru değil. Kendi içinde, kendi bünyesinde konuşmak bu işin en doğrusudur" dedi.

Çağlayan, Makine Tanıtım Grubu (MTG) Başkanı Adnan Dalgakıran'ın TOBB'un yapısına ilişkin eleştirileri konusundaki soruları yanıtlarken, 27 yıl fiilen Ankara Sanayi Odası (ASO) üyesi olduğunu, bunun 12 yılında ASO Başkanlığını yürüttüğünü, 7 yıl TOBB Başkan Vekilliği yaptığını anlattı.

Uzun süre emek verdiği yerle ilgili olarak bu sözleri kabul etmesinin mümkün olmadığını ifade eden Çağlayan, "Maksadını aşan bir ifade. Herkes fikrini söyleyebilir, herkes özgürdür ama bir başkasının alanına girmeye başlayınca özgürlük biter. Özgürlük her tarafı dağıtma, germe hakkını kimseye vermiyor" diye konuştu.

"Bu tür çekişmeler hiç kimseye fayda vermez"

Çağlayan, TOBB'un Türkiye ekonomisinde önemli yeri bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Odalar Birliği son derece saygınlığı olan 1 milyon 200 bin üyenin olduğu bir yer. Bugün ihracatçıların da, ithalatçıların da üye olduğu bir çatı örgüt. Bu konuda, bir kere böylesine önemli bir kurumla ilgili böyle bir meseleyi konuşmak meseleyi gerer. İnsanın, kendi mensubu olduğu yere bu tür şeyleri söylememesi gerekiyor.

İkincisi, Adnan da hem İstanbul Sanayi Odasının Meclis Üyesi hem TOBB'un Makina Sektör Kurul Üyesi. Kendi yerinle ilgili konuyu, konuşacağı yerler ayrıdır. Bunun tabii böyle ulu orta konuşulması doğru değildir. TİM de son derece saygın bir kuruluş. Gerek TİM, gerek TOBB'un bu tür kuruluşların hepsinin üyelerinin çok dikkatli olması gerekiyor. Bu tür çatışmalar, bu tür çekişmeler hiç kimseye fayda vermez. Duvara ne kadar sert yumruk vurursanız, o kadar sert duvardan bunun tepkisini alırsınız.

Ben, bu ifadelere hakikaten son derece talihsiz bir yorum olarak bakıyorum. Keşke olmasaydı, keşke söylenmeseydi. Neticede, insan kendi üyesi olduğu bir kuruluşla ilgili böyle bir şey söyleyemez. İşleyişle ilgili sıkıntılar, görüşler varsa, bunlar oturulur konuşulması gereken mahallerde konuşulur."

"Kendi bünyesinde konuşulmalı "

Eleştirinin içeriği hakkında ne düşündüğü sorulan Bakan Çağlayan, "Bunlar iki kardeş kuruluş. İki kardeş kuruluş, oturur kendi aralarında konuşur, mensupları kendi arasında konuşur ancak bunlar, dışarıda konuşulacak şeyler değildir.

Burada eleştiriler, övgüler ne varsa, kendi içinde konuşulması gereken şeylerdir. Bir kurumu yok saymak, bir kurumun hizmetlerini yok saymak, bir kurumun yapısını yok saymak doğru değil. Kendi içinde, kendi bünyesinde konuşmak bu işin en doğrusudur" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir