Cari açığı kapatmak için inovasyon şart

TİM Başkanı Büyükekşi ve Turkcell Genel Müdürü Ciliv, Türkiye İnovasyon Konferansı tanıtım toplantısında biraraya geldi. Büyükekşi ve Ciliv, ihracat hedeflerine ulaşmada inovasyonun önemine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ev sahipliği ve Turkcell'in stratejik ortaklığında, düzenlenecek "Türkiye İnovasyon Konferansı 7-8 Aralık tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, konferansa ilişkin Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye İnovasyon Konferansı'nın iş akademi ve siyaset dünyasını inovasyon çatısı altında birleştireceğini ve bu çatı altında birleşen katılımcıların Türkiye'de bir ilke imza atacaklarını söyledi.

Büyükekşi, konferansta modern Katar'ın kurucusu Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani, Blacberry'nin yaratıcısı RIM'ın Kurucusu ve Eş Başkanı Mike Lazaridis, Harvard Business School Yönetim Gurusu ve Danışman Prof. Dr. Clayton Christensen, Cern Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Proje Lideri Lyndon Evans, genetik biliminin kadın kaşifi Washington Üniversitesi Genetik Bilimler Enstitüsü'nden Prof. Dr. Mary Claire King ve tıp dünyasının parlayan yıldızı Yale Üniversitesi Beyin damar Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Günel gibi kendi alanlarında inovasyon liderlerinin konuşmacı olarak geleceklerini bildirdi.

Konferansın ilk gününe Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılacağını ve iş dünyasına yönelik olacak bu konferansın İstanbul'da iki gün süreceğini belirten Büyükekşi, toplantının 8 Aralık'ta Ankara'da yapılacak bölümüne ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılacağı ve bu toplantıda kamuda inovasyon ve verimlilik konusunun ele alınacağını kaydetti.

İnovasyona çok büyük bir ihtiyaç var

Uzun soluklu 2023 değişim projesinin odağında Türkiye'nin rekabet gücünün artırılması bulunduğunu ifade eden Büyükekşi, "Rekabet gücünün artırılması için ARGE ve inovasyona çok büyük bir ihtiyaç var. O yüzden inovasyon odaklı, gelişimi mutlaka planlama ihtiyacı duyuyoruz. İnovasyon yapmadan kalkınmak, inovasyon yapmadan ekonomiyi büyütmek, inovasyon yapmadan cari açığı kapatmak mümkün değil. Mutlaka katma değeri artırmaya odaklanmamız gerekiyor. Bunun yolu da inovasyondan geçiyor. Türkiye ekonomisinin temel çözümü inovasyon odaklı kalkınma olmalıdır" dedi.

Başarı stratejisi eşittir; farklılaşma

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de Türkiye ekonomisinin son 10 yılda çok büyük mesafe katettiğini, ihracatın çok yüksek bir hızla arttığını ve bu yıl gerçekleşmesi beklenen 135 milyar dolarlık ihracatın ne kadarının Türkiye'de kaldığının önemli olduğunu söyledi.

Ciliv, ekonominin kalkınması için başarılı şirketlerin ve kurumların olması gerektiğini, ihracatı artırmak için dünya piyasalarında rekabet gücü yüksek şirketlerin yer alması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Başarı stratejisi eşittir; farklılaşma. Farklılaşmanın da en büyük kaynağı inovasyon, yenilikçilik, yeni ürün ve servislerle rekabette fark yaratmak. O yüzden inovasyon Türkiye'nin 2023'e kadar olan dönemdeki kalkınmasında çok önemli bir etken. Biz de böyle güzel bir konuya destek olmak istedik" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir