Çavuşoğlu, Özgürgün ile görüştü

KKTC Başbakanı Özgürgün, Çavuşoğlu'nu makamında kabul etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmi temaslarda bulunan Çavuşoğlu, Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından makamında kabul edildi.

Çavuşoğlu, KKTC'ye Kıbrıs sorununda gelinen son durumu değerlendirmek için geldiklerini belirterek, yapacakları görüş alışverişi sonucunda bundan sonraki yol haritasının belirleneceğini dile getirdi.

KKTC'nin müzakerelerde izleyeceği yol konusunda Türkiye ile bir mutabakatı bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bunun Kıbrıs Türk halkının menfaat ve çıkarlarını koruma konusunda kalıcı, eşit ve adaletli çözüm anlayışının bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti olarak başından beri bu anlayış ve parametreler çerçevesinde destekledikleri sürecin tıkandığı noktada da yine birlikte istişare ederek, yol haritasını belirleyeceklerini sözlerine ekledi.

KKTC Başbakanı Özgürgün de Çavuşoğlu ve heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs sorununu yıllardan beri ana vatan Türkiye ile birlikte yürütmekte olduğunu söyledi.

Kıbrıs konusunun ancak iyi niyet ve karşılıklı anlayışla çözülebileceğine işaret eden Özgürgün, "Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varılacaksa, bu ancak Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye'nin adadaki çıkarlarını koruyan bir anlaşma olacaktır." ifadesini kullandı.

Özgürgün, gelinen aşamada Cenevre görüşmelerinin, Rum ve Yunan tarafının ara istemesiyle akamete uğradığını belirterek, 1964 yılındaki konferansın da yine aynı şekilde karşı tarafın ara istemesiyle dağıldığını hatırlattı.

Bugüne kadar bir çözüme ulaşılabilme konusunda olumlu ve yapıcı adımlar atmalarına rağmen Güney Kıbrıs ve Yunanistan'dan bu adımlara olumlu cevap gelmediğini dile getiren Özgürgün, "Durum bu noktaya gelmişse müsebbibi Kıbrıs Türk tarafı ile ana vatan Türkiye değil Güney Kıbrıs ile Yunanistan'dır. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'den bunu net şekilde ortaya koymasını bekliyoruz." dedi.