Çavuşoğlu: Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz

Moskova'daki Suriye konulu toplantı sona erdi. Toplantı sonrası açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, "Biz Astana garantörleri olarak, Suriye'nin toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini savunuyoruz ve bunlara halel getirecek tüm çabalara da karşıyız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, Rus mevkidaşlarıyla bir araya geldikleri toplantı sona erdi.

Başkent Moskova'daki Rusya Savunma Bakanlığı binasında gerçekleşen görüşme 1 buçuk saat sürdü.

Görüşmelere, Rus tarafından; Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ve Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev katıldı.

"Yakın işbirliğine devam edeceğiz"

Toplantı sonrasında açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Tüm terör örgütlerinin Suriye topraklarından temizlenmesi konusunda ortak irademiz var. Suriye ve bölgesel konularda Rusya ve İran'la yakın işbirliğine devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunduklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Biz Astana garantörleri olarak, Suriye'nin toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini savunuyoruz ve bunlara halel getirecek tüm çabalara da karşıyız" diye konuştu.

"Mültecilerin dönmesi için çalışacağız"

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ise, "Suriye'de terörist tehlikesini ortadan kaldırmak için birliklerimizin koordinasyonu konusunda mutabakata vardık. Mültecilerin ülkelerine dönmeleri için gerekli koşulların sağlanması konusunda çalışmalarımızı yoğunlaştırma konusunda mutabakata ulaştık" dedi.

Toplantı öncesi açıklamalar

Çavuşoğlu, toplantı öncesinde, Suriye'deki son gelişmeleri değerlendirmek üzere Rusya'ya geldiklerine işaret ederek, "Rus ortaklarımızla Suriye'de neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile ilişkilerimize bölgesel konularda çok önem verdiği için bizi gönderdi" şeklinde konuşmuştu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise toplantı öncesinde, "İdlib'in yanı sıra İstanbul'da vardığımız anlaşmanın uygulanmasını değerlendireceğiz. Ayrıca ABD'nin Suriye'den çekilmesini ve Fırat'ın doğusundaki son gelişmeleri de ele alacağız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Terör örgütleri çıkarsa bize de yapacak iş kalmazErdoğan: Terör örgütleri çıkarsa bize de yapacak iş kalmaz

Erdoğan-Trump görüşmesi savaşın gidişatını nasıl değiştirdi?Erdoğan-Trump görüşmesi savaşın gidişatını nasıl değiştirdi?