Çemaş Döküm halka açılıyor

Halka arz süreci 24 Haziran başlayacak ve hisse baz fiyatının 2.14 lira olacağı hisselerin satışı 25 ve 28 Haziran'da da sürecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Çemaş Döküm Sanayi A.Ş.'nin ödenmiş sermayesinin 15 milyon liradan 23 milyon 250 bin liraya yükseltilmesinde sermayenin yüzde 35,48'ini temsil eden 8 milyon 250 bin lira nominal değerli payların 24, 25 ve 28 Haziran tarihlerinde İMKB Birincil Piyasada halka arz edileceği bildirildi.

Çemaş Döküm'den yapılan yazılı açıklamada, ulusal çimento sanayinin öğütücü bilya ihtiyacını karşılamak üzere devlet tarafından kurulup 1995'te Işıklar Holding tarafından satın alınan Çemaş'ın, son 15 yılda kapasitesini yüzde 150 artırırken, ihracat haritasını 20 ülkeye genişlettiği kaydedildi.

Ortaya konulan değere halkı da ortak olmaya çağıran Çemaş'ın, halka arzdan elde edilecek gelirle kapasitesini 25 bin tondan 50 bin tona yükseltmeyi ve istihdama daha fazla katkı sağlamayı hedeflediği belirtildi.

Işıklar Yatırım Holding iştiraklerinden Çemaş Döküm'ün halka arzında Turkish Yatırım'ın lider aracı kuruluş görevi üstleneceği, halka arz sürecinin 24 Haziran 2010'da başlayacağı ve hisse baz fiyatının 2.14 lira olacağı, hisselerin satışının 25 ve 28 Haziran'da da süreceği duyuruldu.

Çemaş YKB Rıza Kutlu Işık

Çemaş Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, Işıklar Grubu olarak halka arz seferberliğine destek verdiklerini, Işıklar Yatırım Holding ve Çemaş'ın ardından Işıklar Holding'in de halka arzının planlandığını bildirdi. Işık, "Şirketlerin halka açılarak tabana yayılmaları ile güçleneceklerine ve böylece piyasaların derinlik kazanacağına inanıyoruz" dedi.

Çemaş'ın çimento ve maden sanayilerinin öğütücü eleman, otomotiv ve beyaz eşya sanayilerinin de döküm parça ihtiyacını karşılamaya yönelik üretim yaptığını belirten Işık, Türkiye döküm sektörünün yıllık 1.3 milyon ton üretimle dünya liginde 14., Avrupa'da 5. sırada olduğunu söyledi. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin daha üst sıralara yükselmesi için önemli potansiyel bulunduğunu vurgulayan Işık, sektörün 2003'ten kriz yılı 2009'a kadar yıllık ortalama yüzde 8 büyüdüğünü ifade etti.

Halka arzla yaratılan kaynağın Çemaş'ın kapasite artırımı ve işletme sermayesi ihtiyacının finansmanında kullanılacağını bildiren Işık, 2010'un ilk çeyreğinde brüt karlılığın yüzde 15'e yükseldiğini açıkladı. Işık, halen üretiminin yüzde 22'sini 20 ülkeye ihraç eden Çemaş'ın hedefinin ihracat oranını yüzde 40'a taşımak olduğunu sözlerine ekledi.

Turkish Yatırım GM Berra Kılıç

Çemaş Döküm'ün halka arzında lider aracı kuruluş olan Turkish Yatırım'ın Genel Müdürü Dr. Berra Kılıç, halka arz büyüklüğünün yaklaşık olarak 20 milyon lira civarında olacağını belirterek, halka arzın yapısıyla ilgili bilgiler verdi.

Berra Kılıç, şu bilgileri verdi:

"Borsada satış yöntemiyle yapılan halka arzlarda hisseler talep toplanmadan direkt olarak İMKB'de açılan Birincil Piyasa'da satılmaktadır. Yatırımcılar halka arza katılmak için tüm aracı kurumlara başvurabilir ve alım emirlerini istedikleri aracı kurumdan verebilirler. Girilen talepler, normal hisse senedi işlemlerinde olduğu gibi, fiyat seviyesine ve emrin zamanlamasına göre sıraya girmekte ve fiyat ve zaman önceliğine göre gerçekleşmektedir.

Halka arzda talebin arzdan fazla olması durumunda ek satış hakkı kullanılabilecek. Ek satış yapılmasıyla elde edilen kaynağın ise halka arzdan sonraki 30 gün boyunca fiyat istikrarı işlemlerinde kullanılması planlanıyor. Bu uygulamalar Borsada Satış yöntemi ile yapılan bir halka arzda ilk defa kullanılacak."

Kılıç, payların borsada işlem görmeye başlamasından itibaren 180 gün boyunca hakim ortağın dolaşımdaki pay adedini artırmayacağı ve Çemaş'ın bedelli sermaye artırımı yapmayacağı yönünde taahhütleri bulunduğunu sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir