Çevre izni ve lisans sürecinde yeni dönem

Çevre Bakanlığı, yürürlükteki Çevre Kanunu'nca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmeliği, "Çevre İzni ve Lisansı Yönetmeliği" olarak değiştiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yürürlükte bulunan Çevre Kanunu'nca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmeliği, "Çevre İzni ve Lisansı Yönetmeliği" olarak değiştiriyor. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken hava emisyonu, çevresel gürültü, atıksu deşarjı ve derin deniz deşarjı konularından en az birini içeren izni ifade eden "çevre izni" ile atıkların toplanmasından bertarafına kadarki süreçte faaliyet gösteren işletmelerin iş ve işlemlerine ilişkin teknik yeterliliği ifade eden "çevre lisansı" işlemlerinde yapacağı değişiklikle, yeni ve daha faydalı dönem başlatacak.

Yönetmelikle geçici faaliyet belgesi (GFB) başvurularında, herhangi eksiklik bulunması durumunda doğrudan reddedilmesi yerine eksiklik bildirimi yapılması süreci olacak.

İşletmede yapılan değişikliklerin çevresel açıdan iyileştirme yönünde olması durumunda, çevre izni veya çevre izin ve lisansı alma sürecinin yeniden başlatılıp başlatılmayacağı, izni veren yetkili merci tarafından değerlendirilecek.

Yönetmelikte, çevre izin ve lisans belgelerinin yenilenmesiyle ilgili düzenleme de yapılacak. Çevre izin ve lisansı belgesi, işletmelerin çevre lisansına tabi ilave tesisler veya üniteler eklemek istemesi durumunda, yeniden GFB sürecine sokulmadan, eklenecek üniteler için çevre izni ve lisansı başvurusunun münferit yapılabilmesini sağlayacak.

Çevre izin ve lisansı belgesiyle, işletmeler, mevcut prosesinde değişiklik yapmasını gerektirmeyecek nitelikteki atıkları mevcut belgelerine eklemek istemeleri durumunda, yeniden GFB sürecine sokulmayacak.

Belge iptalleriyle ilgili hükümler, mevcut yönetmeliğin değişik maddelerinde yer aldığından, yeniden gözden geçirilerek tek maddede toplanacak.

Ayrıca usulsüz ve gerçeğe aykırı bilgi ve belge hazırlandığı tespit edilen tesislerin çevre izin veya çevre izin ve lisans belgelerinin iptaliyle ilgili düzenleme yapılacak.

Askeri tesislerle ilgili çevre izin veya çevre izin ve lisans uygulamaları, ilgili kurumun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenecek.

Geçici faaliyet belgesi ile çevre izin ve lisans başvuru sürecinin hızlandırılması amacıyla, istenilen evrak sadeleştirilecek.

Öte yandan, mevcut Çevre Kanunu'nca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmelik'in 1 Nisan 2010'da yürürlüğe girmesinden bugüne kadar 12 bin 794 geçici faaliyet belgesi, 8 bin 288 çevre izni ve lisansı belgesi düzenlendi.

Bakan İdris Güllüce, konuya ilişkin, uygulamalara açıklık ve kolaylık getirilmesi, etkinliğinin artırılması, karşılaşılabilecek sorunların giderilmesi ve yeni mevzuatlara uyum sağlaması amacıyla yönetmelikte değişiklik yapılacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir