'Cezaevlerinde sakal yasağı' iddialarına açıklama

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden, bazı basın yayın organlarında yer alan 'cezaevlerinde sakal yasağı' olduğuna ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden, bazı basın yayın organlarında yer alan "Gaziantep cezaevinde 28 Şubat kafası" başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, "Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tüzük"te, "Hükümlülerin, toplum içinde alışılmışın dışında saç, bıyık ve sakal uzatmalarına izin verilmez." hükmünün yer aldığı belirtildi.

Ceza infaz kurumlarında, DEAŞ, PKK, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), DHKP-C, Vasat ve El Nusra başta olmak üzere birçok terör örgütüne mensup hükümlü ve tutuklunun bulunduğu ifade edilen açıklamada, bazı terör örgütlerine mensup hükümlü ve tutukluların örgütsel amaç, hedef ve faaliyetler kapsamında mevzuat hükümlerine aykırı olarak saç ve sakal uzattığı aktarıldı.

Hükümlü ve tutukluların büyük bölümünün mevzuat hükümlerine uygun olarak sakallarını makul ölçülerde uzattıklarının vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular için sakal yasağı kesinlikle söz konusu değildir. Ceza ve infaz kurumlarında dini inanç ve ibadetlere yasak konulması kesinlikle söz konusu olmadığı gibi dini ibadetlerin engellendiği iddiaları tamamen gerçek dışıdır. Ceza infaz kurumlarında dini inanç ve değerlere karşı bir tutum ve davranış içinde olduğu algısı oluşturmaya yönelik bu tür haberler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır."

Bu konularda ilginizi çekebilir