CHP, et sektörü için araştırma istedi

Önergede, Araştırma Komisyonu kurulması gerektiği ifade edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve 20 milletvekili, et sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili olarak Meclis Araştırması açılmasını istedi.

TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, kırmızı et sektörünün ve yetiştiricilerinin sorunları, çözüm yolları, et ithalatının serbest bırakılmasının etkilerinin belirlenmesi, sektördeki eksikliklerin giderilmesi için ulusal düzeyde koordinasyon sağlanması ve destekleme yollarının araştırılması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması gerektiği ifade edildi.

Teklifin gerekçesinde, ülke nüfusunun 1991 yılından bu yana yüzde 27,5 artarken hayvan varlığının yüzde 36,2 azaldığı belirtilerek, bu süreçte koyun varlığındaki azalmanın ülkeye maliyetinin 5 milyar dolar olduğu kaydedildi.

Türkiye'de hayvancılığın sektörleşemediği, hayvan sayısı 300 başı aşan işletme sayısının yüzde 1,5 olduğuna işaret edilen gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

"Kırmızı et sektörünün önündeki en önemli engeller ürün maliyetinin yüksekliği ve kayıt dışı üretimdir. Ham madde yetersizliği, besi ırkı ıslah çalışmalarının yapılamaması, hayvan hastalıklarının tüketiciyi olumsuz etkilemesi, yem bitkilerindeki büyük artış, yetersiz denetim, haksız rekabet, bürokratik ve ticari engeller ile desteklemelerin yetersiz kalmasıdır. Ayrıca, son yıllarda terör başta olmak üzere pek çok nedenle kırsal kesimde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan nüfus sektörden uzaklaşmak zorunda kalmıştır.

Kırmızı etteki fiyat artışı, son yıllarda enflasyon oranlarını geçmiştir. 6 yılda dana eti yüzde 141,5, koyun eti yüzde 150 artmıştır. Bunun temel nedeni, yıllarca uygulanan yanlış hayvancılık politikaları sonucunda hayvan sayılarının aşırı düşmesi ve yetiştiricilerin hayvancılıktan uzaklaşmasıdır. Önlem olarak et ithalatının serbest bırakılması, ülke hayvancılığı için son derece yanlıştır. Bu uygulama, sektöre ait pek çok işletmenin sonu olacağı gibi halk sağlığı açısından da birçok riski beraberinde getirecektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir