CHP'li vekile 25 yıl hapis

Mahkeme, MİT tırları davasında yargılanan CHP'li Enis Berberoğlu'na 'siyasal veya askeri casusluk' gerekçesiyle 25 yıl hapis cezası verilmesine hükmetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT tırlarının durdurulması olayına ilişkin CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapisle cezalandırılmasına ve tutuklanmasına hükmetti.

Mahkeme, aynı davada yargılanan eski Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar, gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün dosyasının ise ayrılmasına karar verdi.

Berberoğlu, Maltepe Cezaevi'ne gönderilmek üzere adliyede tutuklandı.

Karar sonrası adliyede kısa bir açıklama yapan Berberoğlu, "Bir haberden böyle bir mağduriyet yarattılar. Bunu yaratanlar utansın." dedi.

Altay sert konuştu

Adliye çıkışı açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, hükümeti sert sözlerle eleştirdi.

Altay, şu ifadeleri kullandı:

"Bir yerde adliye olması orada adalet olduğu anlamına gelmez. Bu karar muhalefete gözdağı verme kararıdır. CHP'ye yönelik devlet zorbalığıdır. Bir ülkede yargıçlar, vereceğim kararla diktatör mutlu olur mu diye düşünüyorsa böyle adalete böyle yargıya lanet olsun. Önünde daha istinaf mahkemeleri, yargıtay süreci varken, TBMM üyesi olmasına rağmen tutuklanıyorsa bu artık tuzun koktuğu yerdir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yargıyı siyasallaştırarak korku imparatorluğu oluşturma çabaları sonuç vermeyecektir."

CHP, Genel Kurul'u terk etti

Meclis'te açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, "Bu dava, saray rejiminin kendisine hayır diyen milyonlara karşı yürüttüğü bir davadır. Alınan karar etkin olan faşizmin tescilidir. CHP bu faşizmle tüm tarihi boyunca ettiği mücadeleyi bugünden sonra da gösterecektir." diye konuştu.

Özel'in açıklamalarının ardından CHP TBMM Grubu, Genel Kurul salonunu terk etti.

Bu arada CHP MYK, tutuklama kararının ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplandı.