Çiçek'ten ÖYM kararına 'ortak irade' vurgusu

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ile ilgili olarak "Meclis Başkanlığına verilmiş bir teklif, tasarı yok. Ortak bir irade olursa çabucak çıkar'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması yönünde bir görüş olduğunu belirterek, "Ama Meclis Başkanlığı'na verilmiş bir teklif, tasarı yok. Ortak bir irade olursa çabucak çıkar. Bu konuda genel bir yaklaşım var gibi gözüküyor" dedi.

Çiçek, Ankara Sanayi Odası (ASO) Ocak Ayı Meclis Toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

HSYK düzenlemesi konusunda siyasi partilere yeni bir çağrı yapıp yapmayacağına ilişkin bir soru üzerine Çiçek, bu çağrıyı daha önce yaptığını hatırlattı. 

Ortada bir sorun olduğunu görmek gerektiğini ifade eden Çiçek, "Bu sorun, biraz anayasadan kaynaklanıyor. Seçimleri yapılış şekli ile ilgili olarak. Kalıcı çözmek istiyorsak ki arzumuz o olmalı. Bu, anayasa değişikliği ile olur. Bunun için benim teklif hazırlamam gerekmiyor" diye konuştu. 

Çiçek, 1-2 konuda ihtilaf olmasına karşın bunların giderilebileceğini düşündüğünü ifade ederek, "O metin esas alınırsa önemli bir mesafe alınmış olur" dedi.

Grup başkanvekilleri ile neredeyse her gün görüştüklerini kaydeden Çiçek, yakın zamanda konunun netlik kazanacağını düşündüğünü söyledi. 

Meclise henüz gelmedi

Özel yetkili mahkemelerin(ÖYM) kaldırılmasına ilişkin bir düzenlemenin gündemde olup olmadığına dair soru üzerine Çiçek, şu an için Meclis'e gelen bir çalışma olmadığını dile getirdi. 

Özel yetkili mahkemelerle ilgili 3. yargı paketinde bir düzenleme yapıldığını anımsatan Çiçek, "Sadece elde olan davalar açısından bir ömrü vardı. Şimdi anlaşılıyor ki artık bu geçici maddeyi, geçici olacak şekilde değerlendirip bunu kaldırmak yönünde bir görüş var. Ama Meclis Başkanlığı'na verilmiş bir teklif, tasarı yok. Ortak bir irade olursa çabucak çıkar. Bu konuda genel bir yaklaşım var gibi gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bulunan çözümlerin yeni sorunlar çıkarmamasını umut ettiğini belirten Çiçek, yapılan düzenlemelerin yetmediğini, iyi uygulanması gerektiğini kaydetti. Terörle Mücadele Kanunu'nda değişikliğinin bir sıkıntıya yol açıp açmayacağına ilişkin bir soru üzerine Çiçek, işin içeriğini bilmediğini söyledi.

"Bu maddeler, hangi maddelerdir? Nerede, nasıl yer alacaktır? Bunların hepsini somut örnek ortaya çıkınca görmek lazım" diyen Çiçek, her hukuki düzenlemenin bir ihtiyaçtan kaynaklandığını dile getirdi.

Terör meselesinin dinamik bir konu olduğuna işaret eden Çiçek, "Statik tedbirlerle bu işin üstesinden gelmek her zaman mümkün olmuyor. Hem güvenlik hem de hukuki tedbirlerin zaman zaman gözden geçirilmesi gerekiyor. Anlaşılıyor ki terörle mücadelenin gözden geçirilmesi noktasında, Sayın Başbakan'ın ifade ettiğine göre, bu manada eskisi kadar ihtiyaç yok anlamına gelir" diye konuştu. 

Yeniden yargılama tartışmaları kapsamında, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın durumunun hatırlatılması üzerine Çiçek, kimsenin tutuklu kalmasını istemediğini belirtti. Buna karşın sözü edilen konularla ilgili netleşmiş bir durum olmadığını kaydeden Çiçek, "CMK'nın 311. maddesindeki nitelikte bir sonuç ortaya koyuyorsa başka yol ve yöntemler de çıkabilir" dedi. 

Seçim bürolarına saldırıları değerlendirdi

Çiçek, partilerin seçim bürolarına yönelik saldırılarla ilgili olarak cebir ve şiddeti bugüne kadar onaylamadığını belirtti. 

Bu tür yöntemleri çok ilkel bulduğunu ve siyasi partilere yönelik olmasının çok daha sıkıntılı bir durum olduğunu kaydeden Çiçek, MHP'ye geçmiş olsun, hayatını kaybeden MHP İstanbul İl Başkanlığı Basın Danışmanı Cengiz Akyıldız'a Allah'tan rahmet dileğinde bulundu. Çiçek, "Seçim ortamına girdik. Fırsat kollayanlar olabilir. Onlara karşı da birlikte tavır almamız gerekir" diye konuştu. 

Bir gazetecinin, "İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Balyoz Davası'nda yeniden yargılama talebi konusunda verilen ret kararını kaldırdığını" ifade ederek, buna ilişkin görüşünü sorması üzerine Çiçek, kararın gerekçesini görmek gerektiğini söyledi. Çiçek, bu sorunun siyasetçilerden önce hukukçulara sorulmasının önemini dile getirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir