Cihaner'in dosyası inceleniyor, açıklama Pazartesi

İstanbul'a gelen ve incelemeye alınan İlhan Cihaner'in soruşturma dosyasıyla ilgili açıklama hafta başında yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de tutuklandığı soruşturmaya ilişkin dosyanın geldiğini ve incelenmesinin henüz tamamlanmadığını söyledi. Engin konuyla ilgili hafta başında bir açıklama yapılabileceğini açıkladı.

Başsavcı Engin, İstanbul Adliyesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başsavcı Engin, dosyanın içeriğini henüz bilmediğini, hem kendisi, hem de vekilleri tarafından en kısa sürede incelenerek bir karar verileceğini, karar verildikten sonra da ayrıca bir açıklama yapılacağını söyedi.

Engin, dosyanın ne zaman geldiği ile ilgili bir soruya da, "Dosya dün akşam geldi. Sabah, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilleri Turan Çolakkadı ve Olcay Seçkin ile görüştüm. Onlar bir savcı görevlendirecek. Dosyaları tetkik edecekler ve bir karar verecekler. O karardan sonra ayrıca açıklama yaparız" şeklinde yanıt verdi. 

Dosyayı iki başsavcıvekili ve iki savcı inceliyor

Bu arada dosyanın incelenmesine, özel yetkili iki başsavcıvekili ve iki savcı tarafından başlandı. Görevlendirilen Başsavcıvekilleri Olcay Seçkin ve Turan Çolakkadı olarak açıklandı. Başsavcıvekilleri de kendilerine yardımcı olmak üzere özel yetkili cumhuriyet savcıları Murat Yönder ve Fikret Seçen'e görev verdi.

Bu arada, söz konusu soruşturma dosyasının 'yetkisizlik kararı' ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği, bu dosya kapsamında gerçekleşen tutuklamaya ilişkin itirazların da bundan sonra İstanbul Ağır Ceza Mahkemelerine yapılması gerektiği, ayrıca 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in ifadesinin alınması işleminin de bu gelişmeler nedeniyle ertelendiği öğrenildi.

HSYK tarafından özel yetkisi alınan savcı Osman Şanal, dosyayı özel bir kurye ile İstanbul'a göndermişti. Ergin'in avukatları, dosyanın İstanbul'a gönderilmediğini, yetkilileri alınan Osman Şanal tarafından resmen kaçırıldığını iddia etti.

Sanıklar İstanbul'a gönderilmeyecek

Bu arada tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu'nun da aralarında bulunduğu sanıkların ise bugün İstanbul'a gönderilmeyeceği açıklandı.

Cihaner'in avukatı Kazan'dan ikinci kez itiraz

İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, müvekkilinin tutukluğuna ilişkin Erzurum'da yaptığı itirazı İstanbul'da yineledi. Kazan, adliyeden ayrılırken, "Biz dosyanın Erzurum'dan kaçırıldığını dün bilemediğimiz için, Erzurum Başsavcıvekili de bunu bilemediği için, Erzurum'a verdiğimiz dilekçeyi buraya gelmemişse bir yenisini daha vermek için gelmiştik. Bu yüzden İstanbul özel yetkili savcılığıyla yaptığımız görüşme hakkında, açıklama yapmam söz konusu değil" dedi.

Erzurum'da verdikleri dilekçenin bir örneğinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına da ulaştığını, kendilerinin de bir örneğini tekrar verdiklerini belirten Kazan, tutuklamaya ilişkin sürecin dilekçeleri istikametinde değerlendirileceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir