Çiller 28 Şubat davasında tanık olarak dinlenecek

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında eski Başbakan Tansu Çiller'in "tanık" olarak mahkeme huzurunda dinlenmesine karar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak'ın katılma talepleri kabul edildi, eski Başbakan Tansu Çiller'in "tanık" olarak huzurda dinlenmesine karar verildi. Sanıklardan dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın ise adli kontrol tedbiri kaldırıldı.  

Duruşmada, o dönemde Genelkurmay Başkanlığında sivil memur olarak çalışan bazı tanıklar dinlendi. 

Tanık Serhat Altay, 1990'da Hareket Başkanlığında teknik ressam olarak çalışmaya başladığını belirterek, olay tarihinde İç Güvenlik Harekat Başkanlığında sivil memur olarak görev yaptığını söyledi. 

Altay, "Batı Çalışma Grubu'nda (BÇG) görevli olduğumu savcılıktaki listeden öğrendim. İç Güvenlik Harekat Başkanlığında teknik ressam olduğum için çizimleri ben yaptım ve herhangi bir belge yazmadım" dedi. 

O dönemde İç güvenlik Harekat Başkanlığında çalıştığını zannettiğini bildiren Altay, "Ben, BÇG'de çalıştığımı bilmiyordum, bunu savcılıkta öğrendim. Savcılıkta bana gösterilen listede, tanıdığım isimleri söyledim. O isimlerin BÇG'deki görevlerinin ne olduğunu, ne yaptıklarını bilmiyorum" diye konuştu. 

Tanıklardan Recep Durlanık ise Genelkurmay Başkanlığında Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni olarak çalıştığını, o dönemde İç istihbarat Şubesine gelen istihbari belgeleri düzenlediklerini kaydetti. 

Erdoğan ve Albayrak'ın katılma talepleri kabul edildi 

Bazı müşteki ve sanık avukatları, eski Başbakan Tansu Çiller ve Kadir Sarmusak'ın mahkeme huzurunda dinlenmelerini talep etti.  

Cumhuriyet Savcısı, mütalaasında takdirin mahkeme heyetinde olduğunu belirtti. 

Mahkeme, ara kararında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak'ın katılma taleplerini kabul etti. 

Önceki duruşmada, "tanık" olarak dinlenmesine karar verilen ancak sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılmayan eski Başbakan Tansu Çiller'in huzurda dinlenmesine karar veren mahkeme, sanıklardan dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına hükmetti. 

Ayrıca mahkeme, aralarında Çetin Doğan ve Çevik Bir'in de bulunduğu bazı sanıkların yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol tedbirinin kaldırılması talebini reddetti. 

Mahkeme, duruşmayı 4 gün peş peşe yapma kararı alarak erteledi. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir