Çin ekonomisi yavaşladı

Çin ekonomisinin büyüme hızı yüzde 9,6'ya gerilerken, TÜFE yüzde yüzde 3,6 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN – Çin ekonomisinin büyüme hızının yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 9,6'ya gerilediği bildirildi. Çin, yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,9, ikinci çeyreğinde ise yüzde 10,3 oranında büyümüştü.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamada, Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılasının Ocak-Eylül ayları arasındaki 9 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,67 artarak 26,866 trilyon yuanı (yaklaşık 4,028 trilyon ABD Doları) bulduğu belirtildi.

Ulusal İstatistik Bürosu sözcüsü Şeng Layyün ekonomik verimliliğin genelde sağlıklı olduğunu savunarak, "Karmaşık ve hızla değişen iç ve dış durum ve sorunlarla karşı karşıya bulunan Çin'in teşvik paketini hayata geçirdiğini ve ekonomide yeniden yapılanmaya hız verdiğini" söyledi. Çinli yetkili, "Ekonomik revizyon pekiştirildi ve öngörülen yönde ilerliyor" şeklinde konuştu.

Enflasyon rekor kırdı

Öte yandan, Çin'de enflasyonun ana göstergesi olan Tüketici Fiyatları Endeksinin (TÜFE) yüzde 3,6 arttığı açıklandı. Bu Çin'de son 24 ayda gerçekleşen en yüksek enflasyon oranı oldu.

Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) Eylül ayında yüzde 4,3 artarken, Ağustos ayında 13,9 olan sanayi katma değer artış hızı Ağustos yüzde 13,3'e geriledi.

Çin'de sabit yatırımlar Ocak ile Eylül aylarını kapsayan 9 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 19,22 trilyon yuanı (2,89 trilyon ABD Doları) buldu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir