Cinayetlerin aydınlatılmaması vahim

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Almanya'da Türklerin hedef alındığı cinayetlerin aydınlatılmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BERLİN - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya'da 2000 yılından beri öldürülen Türkler ile ilgili olarak ırkçı tehlikeye vurgu yaptı ve cinayetlerin Almanya gibi disiplinli bir toplumsal ve siyasi yapıya sahip bir ülkede 10 yıl boyunca aydınlatılamamış olmasının vahim bir durum olduğunu söyledi.
Bakan Davutoğlu, bugün Berlin'deki Türkevi'nde vatandaşlara ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine hitaben bir konuşma yaptı.
Konuşmasının başında vatandaşların Muharrem ayını kutlayan Bakan Davutoğlu, daha sonra Almanya'da işlenen ırkçı cinayetler hakkında görüşlerini dile getirdi.
Cinayetlerin muhasebesinin herkesin açısından yapılması gerektiğini düşündüğünü belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:
"İki tane ürkütücü nokta var burada. Birincisi, eğer bu ırkçı terör örgütü bir tesadüf neticesi yakalanmış olmasaydı ya da ele geçirilen evraklar tümüyle yok olmuş olsaydı, hiçbir zaman biz bu cinayetlerin mahiyetini bilemeyecektik. Eğer bu olayların arka planı ortaya çıkmaz ve aydınlatılmazsa verilen, yapılan güzel açıklamaların bir önemi kalmaz. Solingen faciasından sonra gösterilen dayanışma ve açıklamalar güçlü ve kararlı bir irade ile ortaya çıkartılamadığı için 2000'li yıllarda bu insanların bu acıları yaşamasına sebep olundu. Şimdi benzer olayların 10 yıl sonra yaşanmaması için, 50 yıl sonra yaşanmaması için, bunun sonuna kadar aydınlatılması lazım. Eğer bir örgütlü yapı, bir ideoloji etrafında, hele hele ırkçılık gibi bir idelojik yapıyla insanlar öldürülmeye başlarsa bu çok büyük bir tehlikedir. Ama daha vahimi, bu yapının 10 yıl gizli kalabilmiş olmasıdır. Bu çok daha vahimdir."
Hiç kimsenin, Türklerin 1960'lı yıllarda olduğu gibi kalkıp, valizleri alıp gideceğini düşünmemesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Onlar burada kalacaklar, bu topraklar Türklere alışacak" dedi.
"Bu 11 Eylül'ün bir hastalığıdır"
Bu cinayetlerle ilgili soruşturmaların takipçisi olacaklarını ve Almanya'daki birinci gündem maddelerinin bu olduğunu ifade eden Davutoğlu, Alman yetkililere de gösterdikleri dayanışma ve yaptıkları güzel açıklamalardan dolayı teşekkür etti.
Bakan Davutoğlu, bir Alman yetkiliyle konuşması sırasında sözkonusu kişinin aşırı sağcı teröre de İslamcı teröre karşı olduğu gibi mücadele edileceğini söylediğini belirterek, "Dedim ki, bir dakika durun, problem burada başlıyor. Bir saatten beri biz sizinle konuşuyoruz. Size bu teröristler için Hristiyan terörü dedim mi, Alman terörü dedim mi, Alman ırkçısı dedim mi? Her aşamada İslamcı terör dediğinizde her Müslümanın kalbine bir ok saplıyorsunuz. Bu 11 Eylül'ün bir hastalığıdır" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir