Çin’deki gelişmelere dikkat

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MURAT BERK / Yapı Kredi Yatırım

 

Bundan bir süre önce FED Başkanı Yellen’in konuşmalarında yer alan bazı ifadelerin daha az “güvercince” olduğuna dikkat çekmiş ve bu ifadeleri özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından nispeten olumsuz olarak değerlendirmenin mümkün olduğunun altını çizmiştik. Nitekim daha sonra açıklanan FED toplantı tutanakları piyasa tarafından nispeten daha “şahince” unsurlar içeriyor idi. Bu bağlamda Perşembe günü ABD’de açıklanan öncü Satın Alma Endeksi’nde (PMI) Şubat ayı imalat sanayi verisinin oldukça yüksek geldiğini de not ediyoruz. 

Dolayısıyla ABD’de faiz oranlarının, özellikle de 1 ve 2 yıllık bono faizlerinin daha yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 

Diğer yandan gelişmekte olan ülkelere, özellikle de Çin’deki gelişmelere dikkat edilmesi gerekiyor. Geçen hafta Çin’de açıklanan öncü Şubat PMI verisi beklentilerin altında kalmıştı. Ayrıca, yine geçen hafta Çin Yuan’ında yaşanan değer kaybı da dikkat çekici idi. Dün ise Çin borsasındaki satış baskısı gördük. 

Hatırlanacak olursa geçtiğimiz günlerde Kazakistan’ın para birimi Tenge yüzde 19 oranında devalüe edilmişti. 

Daha önce gerçekleşen Arjantin devalüasyonu ve Ukrayna’nın sermaye kontrollerinden sonra gelen bu gelişme, diğer büyümekte olan ülkeler üzerindeki algıyı olumsuz yönde etkileyeceğini düşündüğümüzü aktarmıştık. 

Ukrayna, Venezüella ve Tayland gibi ülkelerde yaşanan son siyasi kargaşaların da gelişmekte olan ülke piyasalarını ne şekilde etkileyeceğini takip etmek gerekiyor. 

Çin Yuan’ında geçen hafta yaşanan değer kaybının diğer gelişmekte olan ülkelerde de “rekabetçi devalüasyon” zincir hareketini tetikleyebileceği ile ilgili soru işaretleri de artabilir. Hafta sonu yapılan G 20 Zirvesi’nden de gelişmekte olan ülkelere yönelik olumlu sinyaller gelmedi. Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun uygun olacağını düşünüyoruz.