Çinli yatırımcı Türkiye'yi sevdi

Çin Tianchen Engineering Şirketi Projeler Sorumlusu Xueqiang, ''Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması Projesi için bölgedeki halktan kalifiye eleman seçmeye başladık ve bundan sonra da seçmeye devam edeceğiz'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

AKSARAY - Aksaray'ın Sultanhanı beldesi yakınlarında yapımı devam eden Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması projesini yürüten Çinli Tianchen Engineering Projeler Sorumlusu Yin Xueqiang, Türkiye'de başka projeleri de takip ettiklerini, Çinli firmaların Türkiye'ye yatırım yapması konusunda büyükelçilik ve Dışişleri Bakanlığı kanalıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Xueqiang, AA muhabirine yaptığı açıklamada; yaklaşık 1 milyar metreküp doğalgazın, yer altındaki tuzun eritilerek oluşturulacak boşluklara depolanması projesini BOTAŞ'la birlikte yürüttüklerini belirtti.

Bu projeyi Türk-Çin ilişkilerini daha ileriye taşımak açısından da çok önemsediklerini ifade eden Xueqiang, 8 yıl sürecek projenin Aksaray için de değerli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması Projesi için şu an bölgedeki halktan kalifiye eleman seçmeye başladık ve bundan sonra da seçmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda üniversite ve diğer kurumlardan bu proje için teknik eleman sağlamaları konusunda destek isteyeceğiz. Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Projesi'ni Aksaray'la birlikte gerçekleştireceğiz.''

''Türkiye çok dostane bir ülke''

Proje kapsamında Çin'den yaklaşık 200 personel geleceğini dile getiren Xueqiang, şunları kaydetti:

''Çin'den gelen elemanların buraya daha çabuk adapte olması için bölgeden alışveriş yapmalarını sağlayacağız. Bu sayede bölge ekonomisine küçük de olsa bir katkı sağlamak istiyoruz. Türkiye çok dostane bir ülke ancak kurallara fazlasıyla bağlılar. Bölge halkı, projemize çok sıcak bakıyor. Sıcak baktıkları için projeye ellerinden gelen desteği veriyorlar. Bu da projemizi hayata geçirmemizde bize kolaylık sağlıyor. Biz de diğer kurum ve kuruluşların desteğiyle bölgeye daha hızlı adapte olmaya çalışıyoruz.''

''Başka projelerimiz de olacak''

Xueqiang, şirketlerinin Tuz Gölü'ndeki proje dışında Türkiye'de başka projelerde de yer aldığına dikkati çekerek, ''Bu projenin haricinde de projelerimiz olacak. Özellikle kimya sanayi ve elektrik santrali projeleriyle ilgileniyoruz. Biz, Çinli firmaların Türkiye'ye yatırım yapması konusunda gerek büyükelçilik, gerekse Dışişleri Bakanlığı kanalıyla çalışmalar yapıyoruz'' diye konuştu.