ÇKA 325 projeyi destekledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA'DAN / Recep ŞENYURT

Kurulduğu günden bu yana 3 yılda 10 ayrı mali destek programını yürüten Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), 74 milyon TL kamu kaynağını kullanıp, bin 715 proje başvurusundan 325'ini destekledi. Ülkemizde ilk kurulan ajanslardan biri olan ÇKA, aynı zamanda KKTC bakanlıklarına teknik destek vermek için uluslararası alanda yetkilendirilen ilk ve tek ajanstır.

ÇKA 2011 yılı destek programları, her fırsatta "Ben Adana'nın ve Mersin'in Bakanıyım" diyen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katılımı ile geçtiğimiz günlerde Mersin'de açıklandı. Yapılan bu toplantı ile birlikte ÇKA bu yıl 27 milyon TL kaynakla 4 ayrı Mali Destek Programı için ilana çıkmış oldu. Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı kapsamında kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar ile kar amacı güden kuruluşlar için 2'şer milyon TL kaynak ayrılırken, Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı için 17 milyon TL, Göçle Gelen Nüfusun Sosyal ve İktisadi Uyumunun Sağlanması Mali Destek Programı için de 6 milyon TL kaynak ayrıldı.

Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı konusunda gerek kar amacı güden gerek kar amacı gütmeyen kuruluşlar için açıklanan mali destek programlarının özellikle ilçe bazında ele alınması ve bu ilçelerde yaşayan insanların gerek sosyal gerek ise iktisadi yönden gelişmesine katkı koymayı amaçlaması olumlu bir gelişmedir.

Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı'nın alt başlıklarına bakıldığında öncelik sırasına göre; 'Tarım ve Gıda İmalatı', 'Ayakkabı İmalatı', 'Makine - Metal Eşya İmalatı' ve son olarak 'Ülkemizde Üretimi Olmayan İmalat Sanayi Ürünlerinin Üretimi' şeklindedir. Bu başlıklardan ve bunların alt başlıklarından birkaçı hariç her biri bölgemiz için son derece gerekli alanlardır. Ancak özellikle 'Ayakkabı İmalatı'nın bölgemiz için ne anlama geldiği konusunda bazı tereddütler oluşmuştur. Adana ve Mersin illerinde ayakkabı imalat sektöründe faaliyette bulunan firma sayısı oldukça azdır. Gelişme imkanı açısından da yeterli potansiyeli taşıyıp taşımadığı tartışmalıdır. Ajans'ın bu alanı hibe destek programına alması konusunda açıklama yapmasına kafalardaki tereddütleri ortadan kaldırabilir. Bölgemizde çok daha fazla üreticisi olan ve ciddi anlamda gerek proje finansmanı gerek ise yönetsel anlamda desteklenmesi gereken birçok alan bulunmakta. Örneğin 'Mobilya Sektörü' bu alanların başında gelmekte. Umarız gelecek yılki proje destek çağrısında bu konu dikkate alınır.

Diğer yandan öncelik sıralamasında en altlarda yer alan ancak bize göre en üst sıralarda yer alması gereken ülkemizde üretimi olmayan imalat sektörü ürünlerinin üretimi konusuna özel önem vermek gerekmekte. Cari açığın bu kadar yüksek olduğu ülkemizde ithalatın önüne geçecek alanlarda üretimlerin desteklenmesinin ajansın asli görevlerinden biri olduğuna ve bu konunun her yıl destek kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

'Göçle Gelen Nüfusun Sosyal ve İktisadi Uyumunun Sağlanması Mali Destek Programı' bölgemiz için çok önemli bir konudur. Yıllardır vasıfsız insan göçü alan Adana ve Mersin illerinde bu göçün yaratmış olduğu sıkıntılar herkes tarafından bilinmekle birlikte maalesef bu güne kadar yeterince tedbir alınabilmiş, proje geliştirilebilmiş bir alan değildir. ÇKA'nın sınırlı imkanlarla hibe desteği verecek olması dileriz bu alanda esas projeler geliştirmesi gereken yerel yönetimleri harekete geçirir, bu alan üzerinde yeni projelerle bu insanlarımıza iş ve aş imkanları yaratmalarına vesile olur.

ÇKA'nın bazı destek programlarının yerindeliği konusunda sıkıntılar olmakla birlikte bütüne baktığımızda desteklenecek alanların seçimi isabetli olmuştur. Çukurova Kalkınma Ajansı'nın, yürüteceğini açıkladığı mali destek programlarıyla; bölgenin üretiminde ve sorunlarının çözümünde daha fazla rol alma iradesini ortaya koyduğunu söyleyebiliriz.