Cumhurbaşkanı Gül'den Sivas Kongresi mesajı

Gül, Kongrenin, Türk milletinin vatanına sahip çıkma kararlılığının, bağımsız ve özgür bir ülkede birlikte yaşama iradesinin ortaya çıkardığı bir eser olduğunu vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk'ün önderliğinde yürütülen milli mücadelenin temel taşlarından olan Sivas Kongresinin, Türk milletinin vatanına sahip çıkma kararlılığının, bağımsız ve özgür bir ülkede birlikte yaşama iradesinin ortaya çıkardığı bir eser olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Sivas Kongresinin 90. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Gül, modern, demokratik ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda Sivas Kongresinin büyük önemi bulunduğunu ifade etti.

Gül, milletin temsilcilerinin vatanın içinde bulunduğu güç şartlara rağmen Sivas'ta, ülkenin kaderini derinden etkileyen cesur kararlara imza attığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Atatürk'ün önderliğinde yürütülen milli mücadelenin temel taşlarından biri olan Sivas Kongresi, Türk milletinin vatanına sahip çıkma kararlılığının, bağımsız ve özgür bir ülkede birlikte yaşama iradesinin ortaya çıkardığı bir eserdir.

Milli iradenin üstün kılınması, milli egemenlik ilkesinin hayata geçirilmesi bakımından tarihimizin en önemli halkalarından birini oluşturan kongrede, Türk milletinin kurtuluşuna ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna temel oluşturan kararlar alınmıştır.

Esas itibariyle Sivas Kongresi kararları, millet egemenliğine dayanan yeni bir devletin doğuşunu müjdeleyen kararlardır. Amasya'da, Erzurum'da ve Sivas'ta yeşeren bağımsızlık ümidi ve milli ruh, gösterilen emsalsiz dayanışma ve fedakarlık, Atatürk'ün liderliğinde milli mücadelenin zaferle sonuçlanmasını sağlamıştır."

Cumhurbaşkanı Gül, milletimizin iradesi doğrultusunda güçlü ve sağlam temeller üzerinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin, Atatürk'ün gösterdiği hedefe ulaşmak yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sivas Kongresinin 90. yıl dönümünü kutladığımız bu günde, bir taraftan millet olarak büyük bir gururu yaşarken, diğer taraftan da birlik ve beraberlik içinde, ülkemizin her alanda yükselmesi için omuz omuza sorumlulukla çalışıyoruz.

Gelecek nesillere hak ettikleri şartları sağlamak, her bakımdan daha güçlü bir ülke bırakmak amacıyla herkes üstün bir gayret göstermektedir. Geçmişte elde ettiğimiz başarılar, Türkiye'nin huzur, güven, refah ve istikrar içinde gelişen bir ülke olarak yoluna devam edeceğinin de kanıtıdır.

Toplumun tüm kesimlerinin bu süreçte, birliğimizi korumanın, devletimizin sürekliliğini sağlamanın, ecdadımıza ve gelecek nesillere karşı en önemli borcumuz olduğunun şuuruyla hareket etmesi, yarınlara güvenle bakmamızı mümkün kılmaktadır.

Sivas Kongresinin yıl dönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, tarihi kararları alan değerli temsilcileri, tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor, vatandaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

Ayrıca Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Kongresi'nin 90. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

''Vatanın her köşesinden temsilcilerin katıldığı Sivas Kongresi ile aziz milletimiz her türlü işgal ve müdahaleye karşı canı pahasına direneceğini tüm dünyaya ilan etmiştir'' görüşünü belirten Erdoğan, Kurtuluş Savaşının en önemli dönüm noktalarından biri olan Sivas Kongresi'nde, milli sınırlar içinde vatanın bölünmez bütünlüğü esas alınarak, adeta bir kurtuluş reçetesi hazırlandığını vurguladı.

Milli iradeyi hakim kılmanın, kayıtsız, şartsız tam bağımsızlığın amaçlandığı Sivas Kongresi'nde alınan kararlarla demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin de temellerinin atıldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

''En zor anlarda bile umutsuzluğa kapılmayan aziz milletimiz, bütün imkansızlıklara rağmen, Sivas Kongresi'nde ortaya koyduğu inanç ve kararlılıkla, tek yürek halinde sürdürdüğü İstiklal Mücadelesi'ni zaferle neticelendirmiştir.

Bugün de milletçe aynı ruh ve şuurla ortak Cumhuriyet değerlerimiz etrafında kenetlenmiş olarak yürüyüşümüze devam ediyor, ülkemizin aydınlık geleceğine güvenle bakıyoruz.

İnanıyorum ki bu birik ve beraberliğimizi hiçbir güç bozamayacak, milletçe Cumhuriyetimizi nice yeni başarılarla taçlandıracağız.

Bu inançla, Sivas Kongresi'nin 90. yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşımızın bütün kahramanlarını rahmetle, şükranla anıyor, Kongre'ye ev sahipliği yapan Sivaslıları ve tüm vatandaşlarımı sevgiyle selamlıyorum.''