Cumhuriyet 87 yaşında

Cumhuriyetin 87. kuruluş yıl dönümü tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti'nin 87. kuruluş yıldönümü, tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de yapıldı.  Anıtkabir'deki tören, saat 08.45'te devlet erkanının yerlerini almasıyla başladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu bölüme geçti.
Cumhurbaşkanı Gül'ün, Ulu Önder'in mozolesine, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazılı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:
''Aziz Atatürk, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87. yıldönümünde yarınlarına güvenle bakan büyük bir milletin evlatları olarak huzurundayız. Bugün demokratik, laik güçlü, gelişmiş dünyada aktif rol oynayan bir ülke konumuna ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. Ülkemizi gösterdiğiniz hedef doğrultusunda geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye, dünyadaki değişimleri şekillendiren bir ülke olarak daima yükselecektir. Milletimiz bu süreçte Cumhuriyetin temel değerlerini korumaya ve demokratik gelişimini sürdürmeye kararlıdır.
Cumhuriyet Bayramı'nda millet olarak aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı ve saygılarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.''
Gül'ün, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptılar.
Anıtkabir'deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kuvvet Komutanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Kublay Özkan, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ve mahkeme üyeleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, milletvekilleri, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.
 
Özcan mozoleye çıkamadı
Törene devlet erkanı ile birlikte Aslanlı Yol'dan yürüyerek gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, ''ayakkabısının ıslak zeminde kayması'' nedeniyle mozoleye çıkmadı. Saygı duruşunda öğrencilerin arasında yer alan Özcan, daha sonra Cumhurbaşkanı Gül'ün Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalaması sırasında Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.
Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Ankara'da çeşitli etkinlikler de planlandı. Ankara'daki Panora, Ankamall, Kentpark, Arcadium, Vialife, Antares alışveriş merkezlerinde bando konserleri organize edilecek.
TBMM'de kutlamaları kabul etti
Anıtkabir'deki törenin ardından Meclise gelen Cumhurbaşkanı Gül'ü, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, askeri törenle karşıladı. Tören kıtasını selamlayan Gül, tebrikleri kabul etmek üzere Tören Salonuna geçti.
Törene katılmak üzere Meclise ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geldi. Bahçeli, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ile yerine geçti. Bahçeli'nin hemen ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yerini aldı.
Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tören salonuna geldi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün yerini almasının ardından, İstiklal Marşı söylendi. 
Gül, daha sonra kutlamaları kabul etti. Sırasıyla TBMM Başkanı Şahin, Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Yargıtay Başkanı Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Bahçeli, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, AK Parti, CHP, MHP ve BDP milletvekilleri, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve bürokratlar tebriklerini iletti.
Kutlamalara, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş katılmazken, BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, Gül'e tebriklerini sundu.
Gül, doğum gününü kutlayan gazetecilere teşekkür etti.
Resmi geçit töreni
Atatürk Kültür Merkezi Tören Alanı'nda resmi geçit düzenlendi. Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner ile üstü açık bir araçtan, atlı polisler, motorize jandarma ve polis ekipleri eşliğinde, geçit törenine katılan birlikleri denetledi.
Cumhurbaşkanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner, vatandaşlar ile öğrencilerin bayramını da kutladı.
Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün protokoldeki yerini almasıyla başladı. Gül, tören geçişini Orgeneral Koşaner ile birlikte ayakta izledi.
Orgeneral Koşaner, törenlere ilk kez Genelkurmay Başkanı sıfatıyla katıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner'in eşi Nurdan Koşaner de protokolde yerini aldı.
Tören programında yer alan Türk Yıldızları'nın gösterisi ve Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının geçişi hava muhalefeti yüzünden iptal edildi.
Erdoğan ile Kılıçdaroğlu'nun yan yana oturdukları tören boyuncu birbirleriyle konuşmadıkları, ancak tören bitiminde el sıkıştıkları gözlendi.
Donanma Komutanlığı kapılarını açtı
Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında bazı savaş gemileri halkın ziyaretine açılacak.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Cumhuriyetin kuruluşunun 87. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Trabzon, Samsun, İnebolu-Kastamonu, Dolmabahçe-İstanbul, İzmit, Erdek, İzmir, Marmaris ve Mersin'de Türk Deniz Kuvvetlerine ait savaş gemileri 10.00-12.00 ve 14.00-18.00 saatlerinde halkın ziyaretine açılacak.
Anıtkabir'e 50 bin çiçek
Anıtkabir, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Ankara Ticaret Odasının (ATO) öncülüğünde çiçeklerle donatıldı.
ATO'nun ''Türkiye'nin Çiçeği Türkiye'nin Çiçekçisiyle Ata'sının Huzurunda'' projesi çerçevesinde yapılan Anıtkabir süslemesi için 20 bini karanfil olmak üzere toplam 50 bin çiçek kullanıldı.
Ankara'dan 150 çiçekçinin katıldığı çalışmalar sırasında, Ulu Önder'in mozolesi, kendi ismini taşıyan 200 adet ''Atatürk çiçeği'' ile süslendi. 
Mozolenin çevresinde de çiçeklerle 25 aplik, 10 meşale hazırlanırken, çiçek aranjmanlarında anthurium, Kazablanka lilyum, gerbera, şebboy ve gelinteli çiçekleri kullanıldı. 
Süslemeler çerçevesinde, 20 bin kırmızı ve beyaz karanfil kullanılarak 15 metrekare büyüklüğünde bir de Türk bayrağı yapıldı.
İstanbul Valiliğinde tören
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Cumhuriyetin ilanının 87. yıl dönümü dolayısıyla tebrikleri kabul etti.
Mutlu, Valilikteki törende, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, vali yardımcıları, askeri erkan, ilçe emniyet müdürleri, kurum müdürleri ve çeşitli dinlerin temsilcilerinin tebriklerini kabul etti.
Törenin ardından gazetecilere açıklama yapan Mutlu, Cumhuriyet Bayramı'nın devletin en büyük milli bayramı olduğunu söyledi.
İstanbul'un bu büyük bayrama çok coşkulu hazırlandığını, Vatan Caddesi'ndeki gösterilerle paylaşmayı çok arzuladıklarını ifade eden Mutlu, ''Halen devam eden yağış nedeniyle dün iptal zorunluluğumuz oldu, ama törenin diğer kısımlarını icra edeceğiz. Pazar günü iyi bir havada, çok güzel bir şekilde bu büyük bayramımızı kutlamış olacağız'' dedi.
Bayram KKTC'de ve Azerbaycan'da da kutlandı
Cumhuriyet Bayramı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC) ve  Azerbaycan'da da törenlerle kutlandı.
KKTC'deki kutlamalar Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen'in Büyükelçilik ikametgahında tebrikleri kabulüyle başladı. Kutlamalar kapsamında, protokolün katılımıyla Lefkoşa Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Törende anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi ve anıt özel defteri imzalandı.
Buradaki törenin ardından Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'ndaki resmi geçit törenine geçildi. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunasının ardından  KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçişi Kaya Türkmen ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, tören birliklerinin ve halkın bayramını kutladı.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de de Cumhuriyet Bayramı Türk ve Azerbaycan şehitliğinde düzenlenen törenle kutlandı.
Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç'ın katılımıyla gerçekleşen törene, Türk Silahlı Kuvvetleri Bakü Ataşesi Tuğgeneral Özhan Ayaş, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Nihat Civaner, büyükelçilik personeli, Azerbaycan'da görevli Türk askerleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Köşk'teki resepsiyon saat 19:30'da
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verecek. 
Çankaya Köşkü'nde saat 19.30'da başlayacak resepsiyona siyaset, iş, kültür ve sanat, sivil toplum dünyasından yaklaşık bin kişi eşleriyle birlikte davet edildi. 
Cumhurbaşkanı Gül, göreve geldiği 2007 yılında öğleyin tek resepsiyon vermişti. Gül, 2008 ve 2009 yıllarında ise öğlenleri devlet erkanıyla eşsiz, akşamları da eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte siyaset, iş, sanat ve sivil toplum dünyasından davetlilere, eşli resepsiyonda ev sahipliği yapmıştı.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir