Danıştay türbana 'dur' dedi

Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün 2010 ALES türbanlı adaya izin veren düzenlemesini durdurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün 2010 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) türbanla adaya izin veren düzenlemesini durdurdu.

Eğitim-İş Sendikası tarafından, ALES Sonbahar Dönemi Kılavuzunun Başvurma İşleminin Tamamlanması ana başlığında yer alan “Başvuru merkezinde yapılacak başvurular” alt başlıklı a bendi ile “Postayla başvurular” alt başlıklı c bendinin ve Sınava Girerken Adayın Yanında Bulundurması Gereken Belgeler ana başlığı altında yer alan “Bir Fotoğraf” başlıklı c bendinin; başı açık ve başı açık olarak sınava girilmemesi halinde sınavın geçersiz sayılacağı şeklindeki ibarelerin yer almaması nedeniyle eksik düzenlendiği, hukuk kuralları ve yargı kararlarının yok sayıldığı, sınav güvenliğinin ortadan kalktığı, Anayasa ve devrim yasalarına, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay İçtihatlarına aykırılık bulunduğu öne sürülerek, iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açılmıştı.

Danıştay 8. Dairesi kararında “Dava konusu kılavuzda başı açık fotoğraf çektirme ve sınava başı açık gelinmesini zorunlu kılan düzenlemelere yer verilmemesi nedeniyle başvuruda bulunan erkek-kadın adayların gerek başvuru sırasında fotoğraf çektirirken, gerek sınava girerken yanında bulunduracağı fotoğrafta başlarının çeşitli nesnelerle kapatılmasına ve sınava bu şekilde girmesine olanak sağlanacağından fiziksel olarak teşhislerinde güçlük oluşacağı gibi sınav güvenliği açısından da olumsuz sonuçlar yaratabilecek bir niteliği bulunduğu sonucuna ulaşılmaktadır” denildi. Daire, kılavuz hükümlerinin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir