”Davetimi yapacağım bakalım kimler gelecek”

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, muhalefet partilerine en kısa zamanda Başbakan sıfatıyla davette bulunacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet partilerine en kısa zamanda Başbakan sıfatıyla davette bulunacağını bildirerek, "Bakalım kimler gelecek? Gelenlerle de bu konuları görüşelim. Ne gibi katkıları olur, katılımları olur bunları bizzat dinlemek isterim" dedi.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, herkes elinden gelen hangi tür engeli çıkarırsa, her türlü sabotajı yapsa da sözlerini yere düşürmeyeceklerini söyledi. Devletin selameti, milletin huzur ve güvenliği için insanların birlik ve kardeşliği için demokratikleşmeye devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye, artık eski Türkiye değil. Muhalefet eski söylemlerle gelişmelere ayak direyebilir. Medya kendi hesabına göre hareket edebilir. Birileri istismar kanalları kurumasın diye çaba gösterebilir. Milletimiz, eşsiz basiretiyle her şeyi görüyor, biliyor. Türkiye bugün hep birlikte Olağanüstü Hal uygulamasına karşı çıkıyor. Bu az şey midir? Türkiye bugün, kanın durması gözyaşının dinmesi için sesini yükseltiyor. Bu az şey midir? Türkiye, tek yürek halinde terörün karşısına dikiliyor. Benim batıdaki kardeşim doğudakini, doğudaki batıdakini anlamak için daha yoğun çaba sarf ediyor. Bu az şey mi?

Bize 'Olağanüstü Hal Kalksın, yeter' diyenlere cevap veriyorum; Olağanüstü Hal'i AK Parti iktidarı kaldırmadı mı? Söyleyin bakalım. Çekiç gücü v.s kim çıkardı bu topraklardan? Bu ülkede yıllarca bunlar giderken Çekiç gücüyle şusuyla busuyla bunlar giderken 'AK parti iktidarı bunları yaptı teşekkür ediyoruz' dediler mi? Sadece mazide kaldı. Görevinizi yaptınız diyorlar. Tamam da bizden önce gelenler niye yapmadı bu görevi? Yapınca, görevi yaptı, yaparsanız her şey bitti teşekkür ederim. Yaptık hadi bakalım."

Demokratik açılım

Kendisini itilmiş, ötelenmiş, horlanmış, dışlanmış hisseden toplumun tüm kesimlerinde demokratik açılım sayesinde artık bir umudun oluştuğunu, bu kesimin gözlerinin ışıl ışıl parladığını gördüklerini ifade eden Erdoğan, "Unutmayın; elinde çekiç olanlar her şeyi çivi olarak görür" dedi.

Milli Birlik ve Kardeşlik Projesiyle en başta bu anlayışın tedavülden kalkmasını sağladıklarını anlatan Erdoğan, yüzyılların mirası olan meselelerin bugün tarihte ilk kez çözüm umuduna kavuştuğunu belirtti ve "Kelimenin tam anlamıyla ok yaydan fırladı" benzetmesi yaptı.

Orta ve uzun vadede Türkiye'nin bu prangalarından, zincirlerinden kurtulacağını bildiren Erdoğan, "Süreç elbette ki sancılı olacak. Ben bunu ilk andan itibaren vurguladım. Sizlerden defalarca 'sinirleriniz çelik gibi olmalı' ricasında bulundum" diye konuştu. Bu sürecin başarıya ulaşmasından rahatsızlık duyanların bulunduğunu ifade eden Erdoğan, milletin, Türkiye'nin kazanmasıyla kaybedecek olanlar bulunduğunu söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terör piyasasından, ayrımcılık pazarından, istismar tezgahından maalesef bu ülkede ekmek yiyenler var. Bunu böyle bilin. Bunlar piyasanın değer kaybetmesine, pazarın kapanmasına, tezgahın bozulmasına direneceklerdir. Ve nitekim direniyorlar. 'Şehit askerlerimizin, dağlarda ölen gençlerin kanından beslenenler, onların cenazeleri üzerinden istismar siyaseti üretenler var' dedim nitekim onlar direniyorlar.

Eğer Milli Birlik ve Kardeşlik Projesine -şu ismin güzelliğine bak- Milli Birlik ve Kardeşlik... buna karşı çıkılır mi? Milli Birlik diyoruz yahu buna hayır denir mi? 'Ben milli birlik istemiyorum' çık bir de bunu söyle. 'Ben kardeşlik istemiyorum' çık bir de bunu söyle. Eğer buna karşı değilsen içini nasıl dolduracağız gel bunu söyle.

Eğer demokratik açılımlardan vazgeçersek Türkiye kaybeder, gençler kaybeder, istikbalimiz olan çocuklar kaybeder. Biz vazgeçmeyeceğiz. Vazgeçilmesine müsaade etmeyeceğiz. Kandan beslenenlerin bu süreçte galip gelmesine asla izin vermeyeceğiz. Biz böyle hayati bir meselede, böyle milli bir meselede siyasi hesapların içine girmiyoruz. Siyasi ve toplumsal mutabakatın bu noktada çok önemli olduğunun idrakiyle bütün siyasi partilerin kapasını çaldık. Onların katkısını, desteğini aradık. Kapılar yüzümüze kapandı. Peşinen ret cevapları aldık. Kamera şartı gibi nezaketsiz yaklaşımlara şahit olduk."

"En kısa zamanda davet"

Şimdi yeniden bu konuların gündeme geldiğini ve "görüşürüz diyenlerin" bulunduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Eyvallah, en kısa zamanda ben davetimi yapacağım. Bakalım kimler gelecek? Başbakan sıfatıyla davetimi yapacağım. Bakalım kimler gelecek. Gelenlerle de bu konuları görüşelim. Ne gibi katkıları olur, katılımları olur bunları bizzat dinlemek isterim. Arkadaşlarımla beraber. Ama baş başa ama heyetler arası. Bunları yaparız, görüşürüz. Yeter ki bir kolektif akıl oluşsun, bir söylem birliği oluşsun ve bu sorunların üzerine hep birlikte gidelim. Parlamento içi parlamento dışı hepsini davet edeceğim. Benim için bunlar anormal şeyler değil. Dün de söyledim; asla bir ön kabulüm, asla bir ön yargım yok. Yeter ki oturalım, konuşalım ve birlikte çözüm arayalım.

Bir yıldır Milli Birlik ve Kardeşlik Projesiyle ilgili olarak son derece çirkin, nezaketsiz, seviyesiz eleştiriler geliyor. Kimse işin özüne girmiyor. Kimse alternatif getirmiyor. Ama toplumun çeşitli kesimlerini tahrik etmek için son derece sorumsuz bir tavır sergileniyor. Buna rağmen tüm tahriklere tüm provokasyonlara, en ağır itham ve iftiralara rağmen biz kapımızı hiçbir zaman kapatmadık. İçimize de kapanmadık. Son bir yıldır bu konudaki kimin samimi olduğu, kimin de çözümün karşısında durduğunu aziz milletimiz tek tek gördü. Bizim bugün de hiçbir çekincemiz, hiçbir kompleksimiz yoktur.

Eğer bu konuda bizimle görüşmek isteyenler olursa illa bu siyasi parti liderleri olmayabilir. Akademisyenler, medya, sivil toplum örgütleri hatta birey olabilir. Bölgenin insanları olabilir. Biz bunları tüm yetkili birimlerimizle dinleriz, dinlemeye hazırız. Bizimle görüşmek isteyen, bu sürece katkı sağlamak isteyenler varsa her zaman olduğu gibi bugün de partimizin de Başbakanlığın da dinlemeye hazır olduğunu ifade ediyorum."

"Cumhurbaşkanlığı makamında olduğumu söylemedim"

Başbakan Erdoğan, TBMM'den ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakanla görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şimdi tabi herkes kendine göre değerlendirmesini yapar. O ayrı mesele. Ben önce düşündüğümü uygulama safhasına belgelerle koyarım. Ben şu anda Cumhurbaşkanlığı makamında olduğumu söylemedim ama ben Başbakanım ve şu anda yürütmenin başıyım. Yürütmenin başı olarak da şu anda bu konuda atılması gereken adımları atmak durumundayım. Ve bugüne kadar attığım gibi yine atarım. Alacağım cevaplara göre de değerlendirmemi yaparım."

Başbakan Erdoğan, bu randevu taleplerinin ne zaman yapılacağı ilişkin soruya da "Herhalde önümüzdeki hafta yapılabilir" dedi.

Başbakan Erdoğan, "görüşmelerin Parlamento içi partilerle mi yapılacağı?" sorusu üzerine de "Fark etmez. Hepsine birden göndeririz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir