Davutoğlu, Suriyeli muhaliflerle görüştü

Davutoğlu, muhaliflere Suriye'de demokratik dönüşüm için barışçıl bir şekilde çalışılması gerektiğini aktardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün akşam Suriye muhalefetine mensup grupların oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi (SUK) temsilcilerini kabul etti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Arap Birliği'nin Davutoğlu ile görüşmesinin ardından Suriyeli muhalifler dün Ankara'ya geldi.

Kahire'de Suriye hakkında yapılan Arap Birliği toplantısının ertesinde Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, Davutoğlu'nu arayıp toplantı sonuçları hakkında bilgi verdi. Davutoğlu ile Arabi arasında bu konuda ayrıntılı görüş alışverişinde bulunuldu.

Davutoğlu ile SUK temsilcileri arasında yapılan görüşmede Konsey üyeleri, Suriye'deki gelişmeler hakkında görüş ve düşüncelerini aktararak, temasları hakkında bilgi verdi. Arap Birliği'nden görüşmelerde bulunmak üzere davet aldıklarını belirten SUK temsilcileri, Kahire temasları hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Edinilen bilgiye göre Davutoğlu, "temel hak ve özgürlüklere dayalı demokratik bir düzen kurulmasını savunan Suriye muhalefetinin haklı taleplerini meşru ve barışçı yöntemlerle dile getirmeleri, muhalefetin birliğini koruması ve Suriye'de demokratik dönüşüm için barışçıl bir şekilde çalışılması gerektiğini" kaydetti. Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vereceğini vurgulayan Davutoğlu, Suriyeli insan hakları savunucularından Ziyad El Ubeydi'nin yaşamını yitirdiği silahlı saldırıyı şiddetle kınadığını belirtti.

Suriyeli muhalifler Antalya'da ve İstanbul'da toplantılar yapmış, İstanbul toplantısında Suriye Ulusal Konseyi'nin kurulduğu açıklanmıştı. Türkiye, bir süreden beri kendisiyle görüşme talebinde bulunan Suriye muhalefeti ile temaslar yapmaktaydı. SUK'un görüşme talebinin de bu çerçevede muhaliflerden geldiği belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir