DB, KOBİ Projesi ile Çevre ve Enerji Kredisini onayladı

500 milyon dolar tutarındaki 2. KOBİ'ler için Finansman Erişim Projesi ve 519,6 milyon euroluk 2. Çevresel ve Enerji Sektörü Kalkınma Kredisi onaylandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'nin 500 milyon dolar tutarındaki 2. KOBİ'ler için Finansman Erişim Projesi ile 519,6 milyon euro (700 milyon dolar) tutarındaki 2. Çevresel Sürdürülebilirlik ve Enerji Sektörü Kalkınma Politikası Kredisini onayladı.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, 2. KOBİ'ler için Finansman Erişim Projesinin ana amacının, Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) orta ve uzun ve uzun vadeli finansmana erişimlerinin genişletilmesi ve derinleştirilmesi, böylece üretim faaliyetlerinin genişlemesine ve istihdam yaratılmasına yardımcı olunması olarak gösterildi.

Açıklamada, İkinci Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler için Finansmana Erişim Projesinin hükümet garantisi altında Türkiye Kalkınma Bankası (100 milyon dolar), Ziraat Bankası (200 milyon dolar) ve Vakıflar Bankası (200 milyon dolar) tarafından uygulanacağı ifade edilerek, Türkiye'deki küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için orta ve uzun vadeli işletme sermayesi ile yatırım finansmanın sağlanacağını belirtildi.

Dünya Bankası'nın sağladığı kredi hattının Banka tarafından sağlanan mevcut kredi olanaklarını tamamlayıcı nitelikte olacağını ve Halkbank ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından başarılı şekilde uygulanan bir finansman aracılık kredisi olan mevcut KOBİ'ler için Finansman Erişim Projesinin (KOBİ-I) başarısını daha ileri bir düzeylere götürmeyi amaçladığı bildirilen açıklamada," Eşdeğeri 250 milyon dolar söz konusu proje Banka tarafından Haziran 2007'de onaylanmıştı. ve Halkbank'a sağlanan iki ilave finansman (Aralık 2008'de 200 milyon dolar eşdeğeri ve Aralık 2009'da  250 milyon dolar eşdeğeri) ile birlikte toplam kredi miktarı 700 milyon dolar eşdeğerine ulaşmıştı" denildi.     

İkinci KOBİ'ler için Finansman Erişim Projesi çerçevesinde sağlanan kredi, Türkiye Kalkınma Bankası ve Ziraat Bankası için  faiz oranı 6 aylık dolar libor artı değişken marj olan, 10 yılı geri ödemesiz olmak üzere 25 yıl vadeli, taahhüde bağlı ve eşit taksitle geri ödemeli bir Dünya Bankası esnek kredisi olacak.

Vakıfbank için ise kredinin maliyeti, faiz oranı yüzde 6 aylık dolar libor artı değişken marj olan 6 yılı geri ödemesiz olmak üzere 29,5 yıl vadeli, taahhüde bağlı ve eşit taksitle geri ödemeli şeklinde belirlendi.

Çevre ve Enerji Politika Programına ilişkin kredi

Açıklamada, Dünya Bankası İcra Direktörleri Politikası Kurulu tarafından onaylanan İkinci Çevresel Sürdürülebilirlik ve Enerji Sektörü Kalkınma Politikası Kredisinin,  özel sektörün temiz teknoloji yatırımlarını ve çalışmalarını teşvik ederek enerji güvenliğini artırmayı, çevresel sürdürebilirlik ilkelerinin entegrasyonuna, AB Çevre müktesebatı ile uyum bağlamında çevresel yönetimin etkinliğini artırılmasına yönelik bir gündemi içerdiği kaydedildi.

Söz konusu kredinin hükümet enerji güvenliği, verimliliği ve temiz enerji programını desteklemek üzere 2009 yılında sağlanan 548,4 milyon euro (800 milyon dolar eşdeğeri) tutarındaki Program Odaklı Elektrik Sektörü Kalkınma Politikası Kredisinin devamı niteliğinde olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir