Değişen şartlara ayak uydurmalıyız

Koç, 20. Kalite Kongresi kapsamında düzenlenen "Yaşam Biçimi Olarak Kalite" oturumunda Güneri Cıvaoğlu'nun sorularını yanıtladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Grubu'nun her zaman daha konservatif, daha yavaş, çabuk karar alamayan, bürokrasisi çok bir şirket algılaması içinde olduğunu belirterek, "Biz bunu son 5-6 senede önemli ölçüde değiştirdik. Hatta bir yabancı yatırımcı TÜPRAŞ'ı aldıktan sonra bana, 'Uyuyan devi uyandırdın' demişti" dedi.

Mustafa Koç, 20. Kalite Kongresi kapsamında düzenlenen "Yaşam Biçimi Olarak Kalite" oturumunda Güneri Cıvaoğlu'nun sorularını yanıtladı.

Gümrük Birliği, Türk şirketlerini önemli ölçüde terbiye etmiştir

Vehbi Koç'un şirketi kurma ve geliştirme hikayesini anlatan Mustafa Koç, her ne kadar tartışmalı bir konu olsa da Gümrük Birliği'nin Türkiye sanayisine önemli katkı sağladığını kaydetti.

Koç, "Gümrük Birliği, Türk şirketlerini Avrupa'yla entegre olma, kesif bir rekabetle nasıl mücadele edeceğini ve yalın şekilde çalışmayı öğrenme bakımından önemli ölçüde terbiye etmiştir" dedi.

ARGE'ye en fazla harcama yapan 506. şirketiz

ARGE ve inovasyona verilen öneme değinen Koç, şu bilgileri paylaştı:

"Bugün Koç Grubunun üretiminin yüzde 60'ı Batı pazarlarına gidiyor. 2009 yılında AB Komisyonu çalışmalarına göre ARGE'ye en fazla harcama yapan 506. şirketiz. Türkiye'deki ARGE harcamalarının yüzde 12-15'ini Koç Grubu gerçekleştiriyor."

Değişen şartlara ayak uyduramazsanız, yaşama şansınız çok az

Bugün özel sektörün en büyük özelliğinin değişen şartlara en hızlı şekilde uyum sağlayabilmesi olduğunu söyleyen Koç, "Eğer buna ayak uyduramazsanız bu saatten sonra yaşama şansınız çok az. Onun için aldığımız hedef; varolduğumuz işlerde 1. veya en kötü 2. durumda olabilmek, onun dışındaki işlerden yavaş yavaş çıkmak" diye konuştu.

Mustafa Koç, "Çok büyük bir holdingsiniz. Bir uçak gemisi gibi. Ancak uçak gemilerinin manevra yapması daha zor. Kaplanlar daha hızlı hareket eden şirketleri temsil ediyor. Siz de, bir uçak gemisinden çok kaplanlar olarak mı örgütlendiniz?" şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

"Koç Grubu her zaman daha konservatif, daha yavaş, çabuk karar alamayan, bürokrasisi çok olan, dokunulamayan bir şirket algılaması içindeydi. Biz bunu son 5-6 senede önemli ölçüde değiştirdik. Hatta bir yabancı yatırımcı TÜPRAŞ'ı aldıktan sonra bana, 'Uyuyan devi uyandırdın' demişti. Kadro çok gençleşti, ileriyi görebilme ve ona göre tedbir alabilme ve değişen şartlara çabuk ayak uydurabilme konusunda çok mesafe alındı."

Bu konularda ilginizi çekebilir