Değişiklik teklifinde AKP milletvekilleri imzalarını geri çekti
AK Parti Grup Başkanvekili Kılıç, Anayasa değişiklik teklifinin yeniden imzaya açıldığını açıkladı
ANKARA - AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, bazı milletvekillerinin Anayasa değişikliği teklifindeki imzasını geri çektiğini ifade ederek, metnin yeniden imzaya açılmasıyla imza tartışmalarının sona ereceğini söyledi.
Kılıç, yaptığı açıklamada, 30 Mart 2010 tarihinde 223 milletvekilinin imzasını taşıyan Anayasa değişikliği teklifini TBMM'ye sunduklarını hatırlatarak, teklifin özünde, Türkiye'nin siyasi, demokrasi ve hukuk hayatında önemli düzenlemeler getirmeyi hedeflediğini kaydetti.
Teklifin özünün, Türkiye'de demokrasiyi güçlendirmek, özgürlükleri genişletmek, hukuk devletinin ilkelerini, prensiplerini güçlü kılmak, bireyin hukukunu ön plana çıkarmak ve güçlendirmek olduğunu anlatan Kılıç, "Çocuklarımız, kadınlarımız, yaşlılarımız için yeni haklar getirmektir, fırsat eşitliğini yeniden düzenlemektir. Bu çerçevede hazırlığı yapılmış olan Anayasa değikliği teklifinin Türkiye'nin siyasi, demokrasi hayatına çok önemli katkılar sağlayacağına ilişkin kanaatimizi bugün aynı kararlılıkla taşıyor ve yeniden ifade ediyoruz" diye konuştu.
"Anayasa değişikliği teklifinin özü itibariyle tartışılmak yerine, altında bulunan imzalar yönünden tartışılmasının tercih edildiğini" ifade eden Kılıç, şunları söyledi:
"Anayasa değişikliği teklifinin altında bulunan imzalar doğruydu değildi, TBMM Başkanı'nın imzası vardı yoktu' gibi tartışmaları tamamen değişiklik teklifinin özünden uzak ve çarpıtma amaçlı yaklaşımlar olarak değerlendirdik. Gerek Türk kamuoyunun, gerekse Türk siyasi hayatının Anayasa değişikliği teklifini, imzaları yönünden değil; özü itibariyle bir demokrasi ve özgürlük paketi olarak tartışmasını istiyoruz. Bugün ve bundan sonraki günlerde Anayasa değişikliği teklifinin getirdiği reformların Türkiye'de tartışılmasını istiyoruz.
Bu büyük reformun, bu önemli demokrasi adımının imza tartışmasının gölgesinde bırakılmamasını arzu ediyoruz. Bu amaçla Anayasa değişikliği teklifinin altında Samsun Milletvekili sıfatıyla bulunan imzamı, ben bugün itibariyle TBMM Başkanlığına sunmuş olduğum dilekçeyle geri çekmiş bulunuyorum. Aynı şekilde belli sayıda milletvekilimiz teklifin altında bulunan imzalarını TBMM Başkanlığına sunmuş oldukları dilekçelerle birlikte geri çekmiş oldular. Bundan sonraki süreç de mevcut Anayasa değişikliği teklifi üzerinde TBMM Başkanlığı ile Anayasa Komisyonunun icra edeceği işlemi beklemek durumundayız."
Kılıç, gazetecilerin "kaç imzanın geri çekildiği" sorusu üzerine, "Şu an bize intikal eden bilgi doğrultusunda söylüyorum; TBMM Başkanılığına intikal eden geri çekme dilekçelerinin sayası 50'nin üzerine çıkmış bulunmaktadır" dedi.
Teklife imza atan diğer milletvekillerinin de imzasını geri çekip çekmeyeceği sorusuna karşılık, Kılıç, "Milletvekillerinin tamamen kendi iradelerine bağlıdır. Bildiğiniz gibi, Anayasa değişikliği teklif olarak sunulur. Anayasa değişikliği teklifinde bulunma hakkı, tamamen TBMM üyelerine ait olan bir haktır. Bu hakkı kullanmak isteyen milletvekilleri kullanabilecektir. Ama burada aslolan 184 sayısıdır. Şu an itibariyle Başkanlığa intikal eden dilekçelerle değişiklik teklifinin altındaki imza sayısı, 184'ün altına düşmüştür" diye konuştu.
Kılıç, "Teklifin geçerliliği ne olacak?" sorusuna, bu durumda TBMM İçtüzüğü'nün hükümlerinin belli olduğunu belirterek, bunun Başkanlık ve Anayasa komisyonu tarafından uygulanacağını belirtti.
"Yeniden imzaya açıldı"
"Ancak hemen ifade edelim; Milletvekilleri, Anayasa değişikliği iradesinin arkasında sapasağlam durmaktadır" diyen Kılıç, değişiklik teklifinin yeniden imzaya açıldığını söyledi. Kılıç, "Arzu edilen sayıda milletvekili, Anayasa değişikliği teklifinin altına yeniden imzalarını koyabilecektir. Değişiklik teklifi, TBMM'nin bütün üyelerinin imzasına şu an itibariyle açık durumda bulunmaktadır" dedi.
Gündemde tutulmak imza tartışmalarının atılmış olan bu adımla birlikte tamamen boşa çıkmış olacağını kaydeden Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu andan itibaren gerek siyasetçileri, gerek medyayı, gerekse kamuoyunu Anayasa değişikliği teklifini imzaları yönünden değil, özü itibariyle tartışmaya davet ediyoruz. Bu değişiklik teklifinin özü demokrasidir, özgürlüktür, insan haklarıdır, bireyin hukukudur, hukuk devletinin güçlendirilmesidir. Gereksiz, anlamsız bir imza tartışması yaratılmıştır. Ancak bu tartışmalar, zaten baştan da ifade ettiğimiz gibi, boş tartışmalardı. Anayasa değişikliği teklifinin özünü gölgelemeye, perdelemeye yönelik maksatlı girişimlerdi. Ancak öyle bile olsa, biz imzalarımızı geri çekmek suretiyle bu anlamsız tartışmaya son noktayı koymuş olduk. Şu an itibariyle Türkiye, Anayasa değişikliği teklifini özünden, ruhuyla, kapsamıyla birlikte tartışmaya başlamalıdır. Teklifin özü daha fazla demokrasidir, özgürlük alanının genişlemesidir, bireyin hukukunun kuvvetlendirilmesidir, hukuk devletinin egemen olmasını temin etmektir. Türkiye'nin hukuk ve siyasi hayatı adına, Türkiye'nin insanları adına çok önemli bir hukuk düzenlemesidir."
"İmzalar tamamlanırsa yeniden TBMM Başkanlığına sunulabilir"
Kılıç, "Süreç yeniden başladı demektir, bugün teklifi yeniden sunacak mısınız?" sorusuna karşılık, gereken imza sayısının bugün tamamlandığı takdirde teklifin yeniden TBMM Başkanlığına sunulabileceğini ifade ederek, bunun teklife imza koyan ve imza çalışmalarını yürüten milletvekillerinin takdirine bağlı olduğunu söyledi.
Komisyon çalışmalarının yeni süreçten etkilenip etkilenmeyeceği sorusuna karşılık Kılıç, "Bugün itibariyle sunulması halinde teklif hafta içinde Anayasa Komisyonunun çalışmalarına başlayabilmesi mümkün olabilecektir. Bu durumda Çarşamba yerine, Perşembe günü Anayasa Komisyonu çalışmalarına başlayabilir. Ancak teklifin TBMM Başkanlığına ulaştığı andan itibaren, Komisyona intikal anıyla paralel bir husustur. Bu konuda takdir, TBMM Başkanlığı ile Anayasa Komisyonu Başkanı ve üyelerindedir" dedi.
@page@
Ergin: 156. madde ile paralel hale getirilebilir
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Genel Merkezinden ayrılırken basın mensuplarının anayasa değişiklik teklifi ile ilgili sorusu yanıtladı.
Bakan Ergin, ''157. maddeden bahsediliyor mu?'' sorusuna, ''Olabilir. 156 ile paralel hale getirilebilir. 156'daki düzenleme 157'ye de taşınabilir'' yanıtını verdi.
Meclis, değişiklik teklifi toplantısını iptal etti
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu Anayasa değişiklik teklifiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "TBMM Başkanlığının 05.04.2010 tarih ve 21977 sayılı yazısı ile 61 milletvekilinin, AK Parti Grup Başkanvekilleri Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ve Samsun Milletvekili Suat Kılıç ile 214 milletvekilinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nden imzalarını geri çektikleri bildirilmiştir. Bu durumda, 2/650 esas numaralı kanun teklifindeki imza sayısı Anayasanın 175. maddesinde öngörülen yeter sayının altına düşmüş olduğundan teklifin bu haliyle komisyonumuzda görüşülmesi mümkün değildir. Bu nedenle, 7 Nisan Çarşamba günü saat 10.30'da yapılacağı duyurulan komisyon toplantısı iptal edilmiştir."
Erdoğan: Metinde ufak bir değişiklik yapıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği taslağı ile ilgili olarak, ''Metinle ilgili olarak, sadece askeri yargıyla ilgili olan metindekinin benzeri, askeri idari mahkeme ile ilgili orada bir değişiklik var, çok fazla değil'' dedi.
Erdoğan, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Erdoğan, anayasa değişikliği ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, ''Ben ve kabinedeki arkadaşlarım, imzalarını bu metine de attılar'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, anayasa değişikliği ili ilgili detay soran bir muhabiri yanıtlarken, imzaların toplandığını ve metinde ''ufak'' bir değişiklik yapıldığını bildirdi. Erdoğan, ''Metinle ilgili olarak, sadece askeri yargıyla ilgili olan metindekinin benzeri, askeri idari mahkeme ile ilgili orada bir değişiklik var, çok fazla değil'' dedi.
Erdoğan, ''Meclis tarihinden örnekler vermeme gerek yok. Ancak bizim bu muhalefetin bazı malum sıkıntıları ve hastalıkları var, o sıkıntıları ve hastalıkları da giderelim istedik ve onları da Meclis tarihinden örneklerle, böylece arkadaşlarımız çok daha fazla bir rakamla, bizzat imzaları toplayarak ve ufak da bir metinde değişiklik yapmak suretiyle gidermiş oldular. Olay bu kadar basit'' diye konuştu.