Deniz kirliliği sandılar, balık yumurtası çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
BALIKESİR - Edremit Körfezi'nde üç gündür yaşanan ve deniz kirliliği sanılan duruma, bol miktardaki balık yumurtasının sahilde birikmesinin neden olduğu belirlendi.
Altınoluk Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Halil Ataç, dede ve baba mesleği olan balıkçılıkla uğraştığını, yıllardır böyle bir yavrulama hiç görmediğini söyledi. Ataç, 3 gündür deniz kirliliği sandıkları duruma balık yumurtalarının yol açtığını öğrendiklerinde hem mutlu olduklarını hem de şaşırdıklarını dile getirerek, "Teknelerden atık olup olmadığını bile araştırdık. Bugün balık yumurtalarını sahilde elimize aldığımızda gerçeği öğrendik. Bunu yapay resifler ile bağdaştırıyorum. Yapay resifler gırgırların yakına ve üzerlerine ağ atmasını engelleyerek balıklar, rahat yumurtlayabildi. Görüyorsunuz denizi yumurta kapladı" diye konuştu.
Körfez'de denize bırakılan yapay resiflerin balık miktarına katkılarının her geçen gün gözlemlenir hale geldiğini vurgulayan Ataç, Altınoluk Balıkçı Barınağı içinde görülen balık yumurtası bolluğunun, en çok balıkçıları sevindirdiğini belirtti.
Bölgede inceleme yapan Edremit Kaymakamı Osman Tunç da bugün balıkçıların hayatları boyu görmedikleri bir durum yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Aslında bir kirlilik değil denizin canlanmasının göstergesi olduğunu anlayan balıkçıların yüzü güldü. Buraya gelirken denizin yüzeyinde farklı yerlerde aynı rengi gördüm. Burada gördüğümüz balık yumurtaları denizin birçok yerinde de var. Bu bize şunu gösteriyor; denizimiz canlanmaya devam ediyor. Edremit Körfezi gelecek yıllarda çok daha iyi bir noktaya gelecek. Uzun yıllardır görülmeyen böyle bir tablonun bu yıl neden görüldüğü sorusunu biz balıkçılarımız ile değerlendirdik. Onların bilgisi ve tecrübesi bize ışık tutuyor."
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının projesi kapsamında bölgede belli sistem dahilinde denize bırakılan 6 bin 120 adet yapay resif bloğu bulunduğunu aktaran Tunç, "Yaklaşık 1,5 yıl oldu. Şu anda Edremit Körfezi'nde balık avlamak serbest. Yapay resiflerin hem bölgemize hem daha da büyütülerek ülke geneline uygulandığında ülke balıkçılığına ne denli bir katkı yapabileceğinin de ispatı bu tablo" dedi.