Denizli'nin geleceği termal turizmde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DENİZLİ'DEN / Güneş DOĞDU

denizli@dunya.com

Ülke coğrafyamızın sadece yüzde 1'ini turizm bölgesi olarak kullanmamıza rağmen dünyada en fazla turist çeken 10 ülke arasındayız. Yıllardır turizmdeki tüm kaynaklarımızı İstanbul ve Antalya'ya yatırdık. Bu nedenle dünya Türkiye'yi bu iki şehirden ibaret bildi. Halbuki yurdumuzun her bir köşesindeki turizm potansiyelini görüp, bu yöndeki çalışmaları zamanında artırmış olsaydık ilk sıralarda olmamamız için hiçbir neden yoktu.

Bu anlamda geçtiğimiz yılın değerlendirmesini yapıp, 2009 projelerini dinlemek için ziyaretine gittiğimiz Denizli Valimiz Yavuz Erkmen'nin anlattıkları çok anlamlıydı.

Beyazının büyüleyici güzelliği ile UNESCO tarafından 'Dünya Kültür Mirası' listesine alınan Pamukkale, şifalı sularıyla her derde deva Karayıt, 30'a yakın antik şehir, 20'den fazla höyük ve tümülüsüyle Denizli tam anlamıyla bir turizm kenti.

Ama yıllardır alınan yanlış kararlar, tanıtımdaki eksiklikler, yenikliklere yeterince açık olamamak ve tek gecelik konaklama gibi nedenlerden dolayı Denizli turizmde hak ettiği konuma yıllardır gelememiş. Sayın Valimiz, Denizli'nin turizmdeki en büyük sorununun uzun süreli konaklamanın sağlanamaması olduğuna dikkat çekip sorunun çözümü için sağlık turizmdeki potansiyeli harekete geçirdiklerini söylüyor. 

Erkmen, kür ve rehabilitasyon merkezinin faaliyete geçmesiyle başta yaşlı nüfusa sahip Avrupa ülkeleri ile tüm dünyanın çekim merkezi konumuna gelerek, sanayideki başarısının yanına turizmdeki başarısını da ekleyeceğini dile getiriyor. 

Konaklamanın yanı sıra kente yönelik tanıtım çalışmaları da yapılıyor. Buldan ilçesinin görüntüsü Safranbolu tarzına benzer bir şekilde düzenlenip, adıyla özdeşleşmiş ünlü Buldan kumaşlarının sergileneceği güzel mekanlar oluşturulacak. Birçok yerde devam eden restorasyon çalışmalarını da unutmamak lazım.Bunların hepsi, turizmi geliştirecek önemli etkenler olarak göze çarpıyor.

Turist çekme açısından ülkemizde dördüncü sırada yer alan Denizli, 4 milyon turisti ağırlama kapasitesine sahip. Geçen yıl 1.8 milyon turistin geldiği ilimizde bu yıl hedef bu rakamı 2 milyona taşımak. Türkiye'nin turizmdeki geleceğinin termal turizmde olduğunu söyleniyor. O halde yapılan güzel çalışmalarla Denizli ülkemizin termal turizmindeki başkenti unvanını alacak gibi görünüyor.