Depremzedelerin zararlarını Hazine karşılayacak

Depremde hayvanlarını kaybeden vatandaşlara Tarım Bakanlığı TİGEM'de yetiştirdiği hibe damızlık hayvanları teslim edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, deprem vesilesiyle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını kaybetmiş olan vatandaşların tüm zararlarının Hazine tarafından karşılanacağını söyledi.

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda öncelikle geçen hafta Elazığ'da meydana gelen depremin ele alındığını söyledi.

Hasar tespitlerinin yapılmasına devam edildiğini belirten Cemil Çiçek, depremin sadece Elazığ'ın Kovancılar ilçesini değil, Palu ilçesi ile Bingöl ve Tunceli illerini de etkilediğini, bu yerleşim birimlerinde de hasar meydana geldiğini kaydetti. Hasar tespit çalışmalarının bu illerde de devam ettiğini anlatan Çiçek, birkaç gün içinde hasar tespit çalışmalarının biteceğini ümit ettiklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da daha önce açıkladığı gibi ağır ve orta hasarlı bu yerleşim merkezlerindeki konutların Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) kanalıyla yapılabilmesi için çalışmaların başlatıldığını kaydeden Çiçek, bu çerçevede inşa faaliyetine süratle geçileceğini söyledi.

Çiçek, "Ayrıca bugün Bakanlar Kurulu'ndan da kararı çıkardık; Deprem vesilesiyle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını kaybetmiş olan vatandaşlarımızın tüm zararları Hazinece karşılanacaktır. Bunların yerine Tarım Bakanlığı TİGEM'de yetiştirdiği hibe damızlık hayvanları teslim edecektir. Bedeli de Hazine tarafından karşılanmış olacak. Bununla ilgili de kararnameyi bugün karara bağladık" diye konuştu.

7 yeni devlet üniversitesi

Çiçek, ele alınan bir diğer konunun da YÖK'ten gelen bir teklif olan 7 yeni devlet üniversitesinin kuruluşu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Özellikle büyük şehirlerimizde devlet üniversiteleri gerek kontenjan artırımları sebebiyle gerekse öğretim üyesi sebebiyle yeni devlet üniversitelerinin açılmasına imkan verecek kapasitededir. Bunun için İstanbul'da Medeniyet Üniversitesi, Ankara'da Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İzmir'de Turgut Reis Üniversitesi, Bursa'da Orhan Gazi Üniversitesi, Konya'da Konya Üniversitesi, Kayseri ve Erzurum'da da bu illerimizin ismini taşıyan 7 tane üniversitenin kurulmasıyla ilgili kanun tasarısı da imzaya açılmıştır."

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında Milli Eğitim Temel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına ilişkin tasarının da ele alınarak imzaya açıldığını belirterek, bunun da Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda başöğretmen ve uzman öğretmen olma esaslarını yeniden belirleyen, tümüyle teknik nitelikte bir kanun tasarısı olduğunu kaydetti. 

Birleşen ve kapatılan belediyeler

Bakanlar Kurulu'nda belediyelerle ilgili konuların görüşüldüğünü de ifade eden Çiçek, nüfusu 2 binin altına düşen yerlerde bazı belediyelerin kapatıldığını anımsattı. Bununla ilgili bir yasa çıkarıldığını ve bunun iptale konu olduğunu hatırlatan Çiçek, bazı şehirlerde ise birleşen belediyelerin olduğunu söyledi.

"Ortada ciddi bir sıkıntı var" diyen Çiçek, bu belediyelerde fazladan istihdamın söz konusu olduğunu belirtti. Söz konusu belediyelerde memur ve işçi statüsünde fazladan çalışanların belediye bütçesine ciddi yük getirdiğini kaydeden Cemil Çiçek, şöyle konuştu:

"Bunlarla ilgili bir çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır. İçişleri Bakanlığı gerekli değerlendirmeleri yaptı. Bugün Bakanlar Kurulu'na verdiği bilgide fazla istihdam konusu olan personelin kamu kurumlarında çalışmasına imkan verebilmek için Sayın Hayati Yazıcı, Devlet Personel Başkanlığı ona bağlı ve İçişleri Bakanlığımız birlikte bir çalışma yaparak bunların ihtiyaç duyulan kamu kurumlarında görevlendirilmesine imkan verecek bir düzenlemeyi idari tasarrufla yapabilmek için Bakanlar Kurulu'nda bir karar alınmıştır. Yine belediyelerin bir kısım alacakları var, takibe koydukları alacakları. Bazıları kamu kuruluşlarında bazılar da şahıslardadır. Belediyenin sunduğu mal ve hizmetlerden istifade eden kamu kuruluşlarının ve şahısların borçlarını ödeyememiş olmasından kaynaklanan bir sıkıntı var. Bu da mahalli idarelerde bütçe açıklarına sebebiyet veriyor. Bugün yapılan toplantıda bunların yeniden yapılandırılması ile ilgili ne yapılabilir bununla ilgili konular konuşulmuştur. Bir yasal düzenlemeyi ihtiyaç olduğu anlaşılıyor. Bu düzenleme de süratli şekilde yapıldığında TBMM'ye sevk etmiş olacağız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir