Dikkat! Eleman aranıyor…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'dan / Ömer Faruk Çiftçi

omer.faruk@dunya.com

Yurtdışı satış yetkilisi, satış temsilcisi, mimar, mobilya kurulum elemanı, tasarımcı, depo sevkiyat sorumlusu, desinatör, dış ticaret elemanı, web tasarımcısı, ihracat elemanı, satış pazarlama sorumlusu, gıda mühendisi, gıda teknikeri, muhasebe elemanı, üretim elemanı, döşemeci, forklift operatörü, yazılım uzmanı, dokuma desinatörü, şöfor, housekeeper, tekstil mühendisi, eğitmen, devreye alma mühendisi, vardiya sorumlusu, iplik üretim elemanı, ofisboy, cnc cad-cam operatörü, test teknisyeni, kalite kontrol elemanı, aşçı, elektrik mühendisi, endüstri mühendisi, rehber öğretmen, teknik servis personeli, torna freze operatörü, fason takip elemanı, varyant uzmanı, mekaniker, barmen, numune kesimci, desen tasarımcısı, kaynak operatörü, bakım formeni, baskı ustası, bilgi işlem sorumlusu, Ar-Ge mühendisi, bilgisayar programcısı, güvenlik elemanı, laborant, kazancı, argon kaynakçıları, hemşire, mali işler müdürü, fabrika müdürü, cnc freze taşlama elemanı, plastik enjeksiyon operatörü, maliyet analizi uzmanı, grafik tasarımcı, sigorta satış temsilcisi, üretim mühendisleri, anketör, kauçuk pres operatörü, gazaltı kaynakçısı, lojistik planlama mühendisi, bakım teknikeri, ram ustası, fiske operatörü, teknik ressam…

Hafta sonu Bursa'da yayınlanan 2 yerel gazete ve 1 yaygın gazetenin insan kaynakları sayfalarından derledim listeyi, daha da uzatabilirim. Gazetelerin insan kaynakları sayfalarının istihdam konusunda iyi bir veri olduğunu düşünürüm. Bölgenin durumu hakkında ipuçları verir. Yukarıda özetlemeye çalıştığım ilanlar yaklaşık 700 farklı kişi ya da kurumdan gelen istihdam isteğini içeriyor. İlanların büyük bölümü vasıflı eleman ihtiyacına yönelik. Bu tablo bize nasıl ki firmalar rekabet edebilmek adına sürekli kendilerini yeniliyor, hep bir yenilik peşinde koşuyor, artık çalışanlarımızın da kendilerini yenilemek, geliştirmek zorunda olduğu gerçeğini gösteriyor.

Bir işyerine kapağı attıktan sonra gerisini koyuverme dönemi sona erdi. Kriz bize bunu da öğretti. Bugün kalifiye olan, kendini geliştiren çalıştığı işyerinden ayrılsa bile bir başka yerde rahatlıkla iş bulabiliyor. Demek ki kendimizi sürekli geliştireceğiz. İşsiz kaldık diye ağlayıp dövünmenin, kahvehane köşelerinde ömür çürütmenin hiç kimseye faydası yok. Bunu nasıl yapacağımıza gelince. Türkiye İş Kurumu açtığı kurslarla bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Bursa'da geçen yıl 8 binin üzerinde bu yılın ilk üç ayında ise 878 kişi eğitimden geçti. Mesleki ara eleman temini amacıyla kurulan BEGEV-BUTGEM de buna çok iyi ve yerinde bir örnek. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın yönetiminde faaliyetlerini sürdüren bu eğitim kurumu yıllık bine yakın kişiye eğitim veriyor. Coşkunöz Holding'in Vakfı da özel sektör girişimi olarak bir başka örnek. Düz lise mezunu gençler her yıl bu vakıfta eğitimden geçiyor ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarını alarak sanayinin ihtiyacını karşılamaya yöneliyor.

Ülkenin kanayan yarası işsizliği en aza indirebilmemiz adına bu tür girişimleri artırmamız gerekiyor. Bursa örneğinden hareketle bütün illerde ticaret ve sanayi odaları aracılığıyla bu tür girişimler başlatılabilir. İşsizlerimizi sanayimizin ihtiyacına göre yeterli düzeyde eğitebilirsek kanayan yarayı da bir nebze olsun durdurmuş oluruz. Çünkü binlerce işsizin kol gezdiği başta Bursa olmak üzere sanayi kentlerimizde azımsanamayacak kadar da vasıflı ara elaman almak isteyen kurum ve kuruluş bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir