Dışişleri: Stratejik öneme yapılan atıflar memnuniyet verici

Bakanlık, olumsuz hususların "çalışmaların odaklanması beklenen alanların tespiti olarak" yorumlanması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamayla AB'nin bugün açıkladığı İlerleme Raporu'nu değerlendirdi. Değerlendirmede; rapordaki olumsuz olarak değerlendirilebilecek hususların, "amacı üzerinde durulması gereken ve çalışmaların odaklanması beklenen alanların tespiti" olarak yorumlanması gerektiği belirtildi. Dışişleri, Genişleme Stratejisi'nde, Türkiye'nin üyeliğinin AB açısından arz ettiği stratejik öneme yapılan atıfların ise memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Komisyon tarafından 1998 yılından beri Türkiye için düzenli olarak hazırlanan İlerleme Raporu'nun 11'incisi ve ileriye yönelik beklentiler içeren Genişleme Strateji belgesinin bugün yayımlandığı hatırlatıldı.

AB Komisyonu'nun her yıl bütün aday veya müzakere eden ülkeler için benzer raporlar hazırladığının belirtildiği açıklamada, raporun onaylanan mevzuat ve uygulanan önlemleri içerdiği, hazırlıkları sürdürülen mevzuat çalışmalarını ise dikkate almadığı bildirildi.

"Raporda eksiklik veya düzeltilmesi gereken hususlara yer verilmesi esasen Komisyonun ilerleme raporlarıyla ilgili görevlendirmesinin bir parçasıdır" denilen açıklamada, bu çerçevede mevzuat ve uygulama alanında gözlemlenen eksikliklerin, Türkiye'nin tam üyelik aşamasına kadar hazırlanacak olan raporlarda yer alabileceği kaydedildi.

Bakanlık, bu yılki ilerleme raporunun yapısının geçen yıllardaki raporların aynısı olduğuna işaret ederek, raporda her yıl olduğu gibi daha fazla ilerleme kaydedilmesi beklenen alanların vurgulandığı, beklentiler karşılanmadığı takdirde de bir önceki raporda mevcut hususların müteakip raporda da aynen yer alabildiği anımsatıldı.

Açıklamada daha sonra şunlar kaydedildi:

"Raporda yer verilen ve olumsuz olarak değerlendirilebilecek hususlar, amacı üzerinde durulması gereken ve çalışmaların odaklanması beklenen alanların tespiti olarak yorumlanmalıdır. Rapordaki görüşlere katılmadığımız alanlarda mutad olduğu üzere Komisyona görüş ve düzeltmelerimiz iletilecektir."