Dışişlerinden İsrail'e kınama

Bakanlık, İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın Erdoğan'a yönelik kullandığı ifadelerin "haddini aştığını ve hiçbir gerçekle bağdaşmadığını" belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve Kudüs konusundaki tutumuyla ilgili son eleştirilerinin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın Erdoğan'a yönelik kullandığı ifadeleri, "haddini aştığını, yakışıksız ve hiçbir gerçekle bağdaşmadığını" belirterek şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin tarafından bir soruya cevaben yapılan açıklamada,  "Lieberman'a atfen İsrail basınında yayınlanan Sayın Başbakanımıza yönelik haddini aşan, yakışıksız ve hiçbir gerçekle bağdaşmayan ifadeleri şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Bu ifadeleri Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenmiş bir şahsın sarf etmesi, İsrail adına üzüntü vericidir" denildi.

Türkiye'nin İsrail'e yönelik politikası ve söyleminin, bölgesel barış ve istikrarın korunmasını gözeten ilkesel bir tutum çerçevesinde şekillendiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu bağlamda, İsrail'in bölgede güven ortamının tesis edilmesine ve kalıcı barışa gidecek yolun açılmasına hizmet etmeyen faaliyetleri tarafımızdan eleştirilmektedir ve eleştirilmeye devam edilecektir. Dolayısıyla Sayın Başbakanımızın barışın sağlanmasının ve insan haklarının korunmasının önemine vurgu yapan ifadelerinin aşırılık olarak tanımlanması, hiçbir insaf ölçüsüne sığmayan haksız ve vahim bir çarpıtma teşkil etmektedir."

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "bahse konu olan açıklamanın, İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın uluslararası ilişkilerin yürütülmesinde yerleşik diplomatik nezaket kurallarını hiçe saymaya dönük tutumunun devam ettiğini gösterdiğini" ifade etti.

Açıklamada, "İsrail'i bu anlamsız ve kabul edilmez yaklaşıma bir an önce son vererek aklıselim ile hareket etmeye davet ediyoruz" denildi.

İsrail'in Ynet haber sitesi, İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın yaptığı açıklamada, "Erdoğan'ın yavaş yavaş Kaddafi (Libya lideri Muammer) veya Hugo Chavez'e (Venezüela Devlet Başkanı) dönüştüğüne inandığını" söylediğini duyurmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir