Diyarbakır, çözüm süreci için Papa'ya gidiyor

Papayı ziyaret edecek Sur Belediyesi eski Başkanı Demirbaş ve kurucusu olduğu Kırklar Meclisi, çözüm sürecinin barışa dayalı olarak gelişmesi için ruhani liderden dua isteyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Belediye eski Başkanı BDP’li Abdullah Demirbaş tarafından kurulan, her din ve etnik kimlikten kişileri bünyesinde barındıran Kırklar Meclisi, çözüm sürecine destek için Papa Franciscus’u ziyaret edecek.

"Papa'dan dua isteyeceğiz"

Ziyaret öncesi Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde (GCC) basın toplantısı düzenleyen Demirbaş, 14 Mayıs'ta Papa'yı ziyaret edeceklerini belirterek "Türkiye'deki çözüm sürecinin, barışa, hoşgörüye, sevgiye ve saygıya dayalı olarak gelişmesi için kararlıyız ve bu kararlılık için Papa'dan dua isteyeceğiz" dedi. 

İnsanlığı bir çiçek bahçesine benzeten Demirbaş, her çiçeğin rengi, kokusu ve güzelliği bir diğerinden farklı olduğu için bunun adına bir arada yaşamayı koyduğunu söyledi. 

Her inancı, halkı ve felsefeyi diğerini tamamlayan bir unsur olarak gördüklerini dile getiren Demirbaş şöyle dedi: 

"Amacımız bölgemizde oluşturulan barış modelini Diyarbakır'dan dünyaya anlatmak"

"İşte biz bunları dünyaya anlatmak için Türkiye'de ilk defa Papa'yı ziyarete gideceğiz. Bu heyetimiz Yezidi, Keldani, Süryani, Ermeni, Türkmen Alevi ve Müslüman din alimlerinden oluşuyor. Amacımız bölgemizde oluşturulan birlik ve bir arada yaşama çabasını barış ve hoşgörü modelini Diyarbakır'dan Ortadoğu'ya, Türkiye'ye ve dünyaya anlatmaktır. Bu durumun asıl demokrasi için önemli bir model olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Kırklar meclisi oluşturduk. Bu heyetimiz Kırklar meclisinin kararıyla bir temsili heyet oluşturmasıyla oraya gideceğiz. Temsilde adaletin ve farklılıkların bir arada yaşamasından bahsederek gideceğiz. Türkiye'deki çözüm sürecinin, barışa, hoşgörüye, sevgiye ve saygıya dayalı olarak gelişmesi için kararlı olduğumuzu ve bu kararlılık için Papa'dan dua isteyeceğiz."  

"Diyarbakır model kent olacak" 

Yaklaşık 30 yıldır Diyarbakır'ın acılarla anıldığını hatırlatan Demirbaş, "Diyarbakır, Ortadoğu'nun en önemli merkezidir. Eğer Ortadoğu'da barış, sevgi ve hoşgörü hakim kılınmak isteniyorsa Diyarbakır bu anlamıyla bir model kent olacak" diye konuştu.  

Demirbaş, ziyarette Papa'ya sürpriz bir hediye götüreceklerini ve onu Diyarbakır'a davet edeceklerini de sözlerine ekledi.  

Papa'yı ziyarete gidecek 9 kişilik heyette Demirbaşın yanısıra şu isimler yer alıyor: 

"Duhok Belediye Başkanı Şevket Muhammed Osman, Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Süryani Meryem Ana Kilisesi Başkanı Can Şakarer, Keldani Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, Türkmen Alevi Dedesi Hasan Baykut, Din Adamları ve Yardımlaşma Derneği (DİAYDER) Başkanı Zahit Çiftkuran, Bokark Şeyhi Nakşi Sayar ve Şeyh Sait'in torunu Muhammed Akar." 

Bu konularda ilginizi çekebilir