Diyarbakır'a 'sağlık kampusu' gerekiyor
Galip ENSARİOĞLU / Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Diyarbakır, bölgenin sağlık üssü olma yolunda kendi dinamiklerinden ivmesini alarak büyük mesafeler kat etti. Gelinen bu noktada, devletin, Diyarbakır'ın sağlık sektöründe, bölge illerinin ve hatta komşu ülkelerin cazibe merkezi olması için stratejik bir plan dahilinde yaklaşım göstermesi zorunlu hale geldi. Diyarbakır'da toplam sağlık tesisi sayısı bölge illeri toplamından daha fazla. Kentte, 4 özel hastane, 9 tıp merkezi, 16 dal merkezi ve 43 de poliklinik var. Komşu illerinin tümünde ise, 3 özel hastane, 10 tıp merkezi, 10 dal merkezi, 42 de poliklinik bulunmakta. İlçelerimize 112 istasyonu açıldı. Geçen yıllarda 22 sağlık ocağı ile 8 ilçemize diş ünitesi hizmete girdi. Ulaşımı zor yörelerde mobil sağlık hizmeti de var.
İşsizliğin yüzde 15'lerde olduğu ilimizde, sağlık sektörü en büyük ekonomik dinamiklerden biri.
Sadece özel hastanelerde 2 bin civarında insanımız istihdam ediliyor. Bu rakam özel sanayi istihdamının
yüzde 20'si oranında. Tedarikçi işletmeler de hesaba katılırsa bu oran daha da yükselir.
Geçmiş dönemlerde hastanelerin niteliksizliği nedeni ile hastalar batıdaki metropol kentlere sevk edilirdi.
Artık yılda 6 bin civarında hasta Diyarbakır'da tedavi edilir oldu. Son iki yılda 10 bin civarında cerrahi müdahale yapılan kente, başta Ortadoğu ülkelerinden olmak üzere 2 bine yakın yabancı kökenli hasta da tedavi amacıyla geldi. İleri kanser tedavinde Diyarbakır büyük mesafeler katetti .Tüp bebek tedavisi, göz, açık kalp ameliyatı gibi alanlarda son teknoloji ve yöntemlerle ameliyatlar yapılıyor. Özel sağlık sektörümüzdeki bu atılımlar, büyük metropollerdeki ihtiyaç fazlası uzman doktorların da ilimizde rahatlıkla değerlendirilebileceği ortamı oluşturdu.
Nüfusu 1.5 milyona dayanan Diyarbakır'a 1-5 saat mesafedeki illerin nüfusu ise 10 milyonun üstünde. Kentin komşu ülkelere olan uzaklığı da 3-4 saat civarında. Sosyo-ekonomik bir çok göstergede
Diyarbakır bölge illerin önüne geçti. Bu yapısından dolayı Diyarbakır'ın sağlık sektöründe bölge üssü ve cazibe merkezi olma yolunda daha yapacağı işler var. Devlet de bu konuda yeni bir stratejik açılım yapmalı. Diyarbakır'da "Sağlık Kampusu" adı altında bir proje geliştirilmeli ve bunun için gerekli olan
arazinin tahsisi yapılmalıdır. Bu araziler uzun dönemli olarak sağlık sektöründeki girişimlere verilmeli,
arazi hazırlama ve inşaat maliyetlerini azaltmak için konsorsiyumlar oluşturulmalıdır. Gelir vergisi ve SSK
giderleri konusunda iyileştirilmelere gidilmeli, yeşil kart ve Bağ-Kur'lu hastaların özel hastanelerden yararlanmaları konusundaki uygulama, Diyarbakır'ın pilot il olarak seçilmesi ile başlatılmalıdır. Bulunduğu bölgenin üssü olabilecek iller özellikle belirtilerek, teşvik kapsamında sağlık sektörüne yönelik de yasalar hazırlanmalı. Bu iller için doğrudan yatırım desteği, araç gereç ve ekipman desteği, tesis ve işletme destek ve kredileri yeniden yapılandırılmalı. Hastanelerin araştırma ve geliştirme çabaları desteklenmeli ve bu kapsamda bürokrasiden arınmış özel hibe programları bu illerde devreye girmelidir.