Diyarbakır'da öldürülen leopar dolduruldu

Çınar ilçesinde bir çoban tarafından av tüfeğiyle öldürülen leoparın postu, ABD'den getirilen kalıba giydirilerek dolduruldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tahnit ustası İhsan Yey,  yaptığı açıklamada, Orman ve Su işleri Bakanlığınca, Kasım 2013'te kötü bir tesadüf eseri vurulan leoparın doldurulmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi görevlilerinin yardımıyla yüzüldükten sonra tuzlanan posta taksidermi işlemi yaptığını anlatan Yey, postun solüsyonlarda bekletildiğini belirtti.

Leoparın kalıbı, dişleri ile gözlerinin ABD'den getirtildiğini ifade eden Yey, derinin tabaklama işleminden geçmesinin yanı sıra özel solüsyonlarda bekletildiğini kaydetti.

Derinin, 10 gün dipfrizde bekletildiğine işaret eden Yey, şöyle konuştu:

"Kalıba göre bir kaide yaptık. Ardından ABD'den sipariş ettiğimiz manken geldi. Kalıbı mankenin üzerine oturttuk. Bakış açılarını ayarladık. Herşey hazır olduktan sonra giydirme işlemine başladık. Sabahtan akşama kadar giydirmemiz sürdü çünkü deriyi kurutmadan çabuk bir şekilde giydirmemiz lazım. Gizli dikişlerle dışarıdan görülmeyecek şekilde tüy altından diktik." 

Yey, dikim işleminin ardından oğlu Kaan Yey tarafından yüz ifadesi, gözlerin yerleştirilmesi, ağız hareketleri, dişleri, dudak ekleri ayrıntılarının yapıldığını anlattı.

leopar_diyarbakir.jpg

Derinin kurumasının ardından makyajla genel temizlik yapıldığını ifade eden Yey, "Naturel dudak etleri, ıslaklıklar, göz pınarları ve tüz temizliği ile taranma yapıldı. Tüyleri buhar ve fön makinesiyle temizlendi" dedi.

Yey, kaya şeklinde kaideye yerleştirilmiş 220 santimetre uzunluğundaki leoparın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne teslim edileceğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir