Diyarbakır'dan, turizm için 'marka kent' statüsü talebi

Diyarbakır, inanç ve kültür turizmi potansiyelini açığa çıkarmak için harekete geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mahir SOLMAZ

DİYARBAKIR - Kentin lokomotif sektörleri inşaat ve tarımın yanına turizmi de katmak isteyen Diyarbakır iş dünyası uluslararası bir konferans ile kentin inanç ve kültür turizmi potansiyelini dünyaya tanıtmayı hedefliyor.

İş çevreleri, geçtiğimiz yıl yerli -yabancı 230 binin üzerinde turist çeken, bu yılın ilk 5 ayı itibarıyla  87 bin civarında konuk ağırlayan kentin önemli simgeleri arasında yer alan surların da Dünya Mirasları Listesi'ne alınması için çalışma yürütmeyi düşünüyor. Hükümetin 2023 hedeflerinde kente turizm konusunda yer vermediğine dikkat çeken iş çevreleri, Diyarbakır'ın da bir an önce turizmde marka kentler arasına alınmasını istiyor. İş dünyasının temsilcileri bu süreçte Dicle Vadisi projesinin uygulanabilir hale gelmesinin de önemli olduğunu, uluslararası havaalanı ve otobanın da acilen hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. İş çevreleri sur içi bölgesinin de bir an önce açık hava müzesi haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Diyarbakır  Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Diyadin Gezer, geçen yıl düzenledikleri ve sektörle ilgili bir çok insanın katıldığı turizm konulu seminerde Diyarbakır’ın inanç ve tarih turizmi açısından İstanbul’dan sonra ilk şehir olduğunun ortaya çıktığını belirterek, "Verilerimizi açığa çıkarmak için çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmamız ilçelerimizde dahil olmak üzere devam ediyor. Uluslararası turizm konferansı düzenlemeyi planlıyoruz. Konferansı yaptığımız araştırmanın ardından kongreye dönüştürebiliriz. Ancak hükümetin 2023 hedeflerinin turizm ile ilgili olanlarının içerisinde Diyarbakır yok. Cumhuriyet döneminde itibaren Diyarbakır’a haksızlık yapılıyor. Bu haksızlık halen devam ediyor. Diyarbakır turizmde marka şehir haline gelmeli. Hükümetin turizm konusunda 2023 hedeflerini revize etmesi gerekiyor. Diyarbakır’a marka kentler listesinde yer verilmeli. Ayrıca Diyarbakır surları da Dünya Mirasları listesine alınmalı. Bu konuda çalışmamız olacak.

Diyarbakır Girişimci İş Adamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Aladdin Korkutata da, kentin lokomotif sektörleri olan inşaat ve tarımın işsizlik konusunda da çok ciddi tesiri olan yatırım alanları olduğunu ifade ederek, " Bunların yanına turizm de katılabilir. Gerek tarihi yapıların restore edilmesi , Dicle Vadisi projesinin uygulanabilir hale gelmesi ve surların onarılmasından sonra ciddi bir turizm geliri elde edilecektir. Böylece ekonomik ve sosyal canlılık kazanacağız. Diyarbakır, marka şehirler arasında yer almalı ve ismi konulmalı" dedi.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Diyarbakır Şube Başkanı Hüseyin Oğulmuş, medeniyetler başkenti olarak tarihi dokusu ve kültürel zenginlikleri ile çok zengin bir mirasa sahip olan Diyarbakır'ın bu zenginliğinin inanç turizm açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "İlgili kurumların girişimlerde bulunması gerekiyor.  Diyarbakır’ın çok ciddi istihdam sıkıntıları var. Turizmin bölgede gelişmesi,  bileşenlerini de beraber geliştirir. Bu bileşenlerin başında hizmet sektörü geliyor. Hizmet sektörü uzun vadede istihdama büyük katkı sunacak.. Bu nedenle sanayide aradığını bulamayan Diyarbakır’ın, hazır potansiyeli ile turizm açısından değerlendirilmesi gerekiyor"şeklinde konuştu.

Yatırımcı Koordinasyonu Geliştirme ve Destekleme Derneği (YAKODER ) Başkanı Mürsel Tuncay, hükümetin 2023 hedeflerinde  Diyarbakır’ın turizm potansiyelini de öncelikli iller arasına alarak değerlendirmesi gerektiğini belirterek, "Kaldı ki, bölge özellikle ilimiz  teşvik kapsamında her ne kadar desteklenmişse de, bu teşviklerin  sanayileşmesi hususunda çok etkili olmadığı görülmüştür. Ama görünen şu ki turizm potansiyeli olarak Diyarbakır, tarihsel dokusu ile turizm alanında çok ciddi yatırımlara açık. 2023 hedefleri içerisinde Diyarbakır da desteklenmeli. Hükümet bu konuda revizyona gitmeli"dedi.

Kente pozitif ayrımcılık gösterilmeli

Ortadoğu Sanayici ve Genç İş Adamları Derneği (OSGİAD) Başkanı Hüsnü Pervane ise, bölgedeki turizm politikasının Türkiye'nin2023 vizyonuna uyarlanması gerektiğini kaydederek, "Kent dinamiklerinin, bürokratların, belediyelerin, il özel idaresinin, STK’ların ortak bir yapı içerisinde bu konuyu gündeme taşıması ve çözüm arayışında olması gerekir. Turizm kenti olmamız için yapılması planlanan uluslararası havalimanı ve otoban acil olarak hayata geçirilmeli. Sur içi bölgesinin açık hava müzesi haline getirilmesi için de çok hızlı davranılmalı. Marka kentlerin özelliklerine bakıldığında sanayi ile gelişen kentler var, turizm ile gelişen kentler var. Biz turizm ile marka şehir listesinde olabiliriz. Bu konuda bize pozitif ayrımcılık gösterilmeli. Marka kent konusuna ikinci aşamada ise sanayi ile ön plana çıkmamız için çalışmalar olmalı" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir