Diziler sofra kültürünü etkiledi 'yemek takımı' satışları arttı

Emsan Genel Müdürü Kaymak, yeni trendleri anlattı: Diziler, etkili oldu, servis tabaklı, kaseli yemek sunumu arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - EMSAN, 2012 yılında yüzde 40 büyümeyle 70 milyon ciroya ulaşacak. Şirketin 3 yıl önce yüzde 5- 6 arasında olan pazar payı bugün yüzde 10-12'lerde. Twitter'da 140'bin takipçisi var. İç pazara yönelik büyümesini sürdüren EMSAN'ın Genel Müdürü Uğur Kaymak, "2011-2012 yılında yüzde 40'lık bir büyüme hedefi koyduk. Bütün olumsuz koşullara rağmen bugüne kadar da ay ay baktığımızda bu büyümeyi gerçekleştireceğimiz gözüküyor, 70 milyon lira ciro hedefimizi yakalayacağız. 2013'ün 2012'den daha kötü olacağını biliyoruz ama biz yine 2013 yılında yüzde 25-30'luk bir büyümeyi yakalarız dedi.

emsan3.jpg

Pazarın hacmi 3.5 milyar dolar
Zücaciye sektöründe yaklaşık 35 marka faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerden yaklaşık 5-6'sı toplam pazar payının yüzde 70'ine sahip. Bir dönem sıkıntılı günler geçiren Emsan da yüzde 12 pazar payı ile eski günlerine dönmekte olduğunu gösteriyor. Emsan, ortalama her ay 2 yeni ürünle çıkıyor. Ürün gamını yenileştiriyor. Televizyon dizilerinin  de züccaciye pazarını büyüttüğünü belirten Kaymak şöyle konuştu: "Pazarın büyümesinin nedeni sofra alışkanlıklarının değişmesi. Televizyon programları nedeniyle servis tabağına, yemek tabağına, kâselere ve sunuma önem vermeye başladık. Yerli diziler sektörü etkiledi, talep yarattı. Özellikle farklı menüleri farklı şekilde sunmak ev hanımları için trend haline geldi. Pazar ciddi ivme kazandı. Bundan 2-3 sene önce oval bir zeytin tabağı düşünmezdik ama şimdi estetiğe önem veriyoruz." Züccaciye sektörünün 2012'yi 3.5 milyar dolar hacimle kapatacağını, 2013'de de yaklaşık 4 milyar dolara ulaşacağını tahmin eden Kaymak, Suriye olaylar nedeniyle tedirginlik başladığını, ancak doğru pazarlama yöntemleriyle bunun atlatıldığını söyledi.

Afrika pazarı çıkış oldu
Kaymak, "2012 başlarındaki tedirginlik yakın coğrafyadaki olumsuz koşullarla ilgiliydi. Sınır illerde ticaret ciddi etkilendi. Bu tabloyu 2012 başında gören züccaciyeciler stokları eritip, mümkün olduğu kadar az stokla yakalanma yoluna gittiler" diye konuştu. Yunanistan'da ve AB'nin çeşitli ülkelerinde yaşanan krizlerin de sektörde, 'Acaba Türkiye'ye nasıl  etkisi olur?' endişesi yarattığını belirten Kaymak, "Avrupa pazarlarındaki kayıplar Afrikapazarıylarla telafi edildi" dedi. Emsan, 1994 krizine ağır borçla yakalandı. 2008'de Karaca tarafından
satın alındı. İcra- iflas sürecinde geçirdiği 14 yıl aradan, pazarda yeniden yükselişe geçti.

'Çeyiz setleri satardık ama şimdi küçük gruplu satışlar artıyor'
Sektörde trendin daha küçük gruplu satışlara yöneldiğini söyleyen Kaymak şöyle konuştu. "Çeyiz setleri gibi büyük paketler cazip olarak satılıyordu ama büyük şehirlerde tüketici bu konuda belli kalıpların içinde kalmaktan hoşlanmıyor. Bu nedenle büyük paket satışlar yerine daha küçük gruplu satışlar etkili olmaya başlayacak. Biz de ona  hazırlık yapıyoruz."

Tüketicilerin artık sağlıklı yemek yapma ve beslenmeye daha fazla dikkat ettiğini söyleyen Kaymak, sözlerine şunları ekledi: "Tüketiciler artık daha çevreci, daha sağlıklı ürünler talep ediyor. Kullandığı ürünlerde sağlıksız bir husus çıkmaması için malzeme ve kalitesine daha fazla dikkat ediyor.

Bizim bunlara örnek, yanmaz yapışmaz seramik tavamız var. Mutfakta bunları görmek istiyorlar. Feminen renkler tercih ediyoruz. Mesela, alışılagelmiş bıçak siyahtır biz pembe de mor da yapıyoruz. Çelik tencereleri renklendiriyoruz."