Doğru araçlarla tasarrufu ikiye katlayabiliriz
Sermaye Piyasası Kuruluşları Yatırımcı Seferberliği İşbirliği Protokolü imzalandı. Törende konuşan İMKB Başkanı Turhan, yurt içi tasarrufun milli gelirin yüzde 12-13'ü kadar olduğuna işaret etti.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye'de toplam yurt içi tasarrufun milli gelirin yüzde 12-13'ü kadar olduğunu, tasarrufların önemli bir kısmının finansal yatırım araçlarının dışındaki yatırım imkanlarında değerlendirildiğini belirterek, "Biz bu yatırımcıları daha iyi getiri sağlayacakları, beklentilerine daha uygun yatırım portföyüne sahip olacakları finansal yatırımlar alanına çekebilirsek, şu anki tasarruf miktarını çok kısa bir yolla bir misli artırmamız mümkün" dedi.
Turhan, "Sermaye Piyasası Kuruluşları Yatırımcı Seferberliği İşbirliği Protokolü" imza töreninde basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, satın alma gücü paritesine göre 1 trilyonun üzerinde milli gelir bulunduğunu, bankacılık sektörünün toplam aktiflerinin de milli gelirin yüzde 100 seviyesine ulaştığını ve Türkiye'de finans sektörüne ilişkin bir tıkanıklık bulunmadığını söyledi.
Milli gelir, yapılan yatırımlar ve Türkiye'nin cari açığını dikkate alınarak yapılan yurt içi tasarruf miktarına bakıldığında, yurt içi tasarrufun milli gelirin yüzde 12-13'ü kadar olduğunun anlaşıldığını dile getiren Turhan, şunları kaydetti: "1990'lı yıllarda bizim iç tasarruf oranı yüzde 23-24'lerde idi. Demek ki tasarruf oranında gerileme var. 2011'de ekonomi 1,3-1,4 trilyon mesafesinde katma değer ürettiğine göre, bunun yüzde 12-13 tasarruf edildiği varsayıldığında, bizim geçen yıl yurt içi yerleşik tasarruflara 150 milyar liralık bir tasarruf eklenmesi gerekiyor.
Fakat finansal yatırımlara bakıldığında, bu rakamın yarısına bile ulaşamıyorsunuz. Demek ki yurt içine yerleşik bu hesaplar doğruysa, tasarrufların önemli bir kısmını finansal yatırım araçlarının dışındaki yatırım imkanlarında değerlendiriyorlar. Biz bu yatırımcıları daha iyi getiri sağlayacakları, beklentilerine daha uygun yatırım portföyüne sahip olacakları finansal yatırımlar alanına çekebilirsek, neye yatırım yapmak istiyorlarsa, altınsa altına, gayrimenkul ise gayrimenkule yatırım yapsınlar... Ama bunların kendisine değil, onları temsil eden finansal varlıklara yatırım yapmaları noktasında ikna etmemiz durumunda, şu anki tasarruf miktarını çok kısa bir yolla çok kolaylıkla bir misli artırmamız mümkün."
Turhan, yatırımcıların bilinçli yatırım yapmalarının çok önemli olduğunu, bununla ilgili SPK öncülüğünde "www.yatirimyapiyorum.gov.tr" İMKB olarak geliştirdikleri ve 12 Mart'ta açılışını yapacakları "bilincliyatirimci.gov.tr" web sitelerinin açılacağını söyledi.
Sermaye Piyasası Kuruluşları Yatırımcı Seferberliği İşbirliği Protokolü imzalandı
Bu arada İMKB, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB), Vadeli İşlem ve Opsiyon borsası AŞ (VOB), Takas ve Saklama Bankası A.Ş (TAKASBANK), merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ (MKYD) ve Sermaye piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kurulu AŞ'nin taraf olduğu "Sermaye Piyasası Kuruluşları Yatırımcı Seferberliği İşbirliği Protokolü" imzalandı.
Protokol ile Türkiye'deki finansal okuryazarlık düzeyinin yanı sıra, sermaye piyasası farkındalığını artırmaya yönelik eğitim ve tanıtım faaliyetlerinde bulunmak, sermaye piyasasının yurtiçi ve yurtdışında tanıtımını yapmak ve bu doğrultuda İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması hedefine katkı sağlayacak ortak bir yaklaşım amaçlanıyor. SPK Başkanı Vedat Akgiray, İKKB Başkanı İbrahim Turhan, TSPAKB Başkanı Atilla Köksal, VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus, MKK Genel Müdürü Yakup Ergincan, İAB Başkanı Osman Saraç, TKYD Başkanı Gür Çağdaş ve SPL Eğitim Merkezi Genel Müdürü Bekin Yener Yıldırım tarafından imzalanan protokol ile finansal araçların farkındalığının artırılması da hedefleniyor.
(AA)
Bu konularda ilginizi çekebilir