Dolar düşüş seyrini sürdürüyor
Moody's sonrası iyimser seyrin gözlendiği piyasalarda dolar kuru düşüş eğilimini sürdürerek güne başladı.
Geçen hafta 3 civarında sert dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL, Moody's'den Cuma günü bir kredi notu indirimi gelmemesiyle birlikte haftaya düşüşle başladıktan sonra aşağı yönlü seyrini sürdürüyor.
Bankacılar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün Rusya ziyaretinin önemine vurgu yaparken, haftanın kalanında küresel piyasaların da yakından takip edileceğini belirtiyorlar. Bugün ABD'de takip edilecek veriler arasında ikinci çeyreğe ilişkin istihdam maliyeti ve verimlik bulunuyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başladığı kredi notu gözden geçirmesinin sona ermediğini açıkladı. Kuruluş Türkiye'nin kredi notunu "negatif" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük seviye olan Baa3 düzeyinde derecelendiriyor. Türkiye derecelendirme kuruluşlarından sadece iki tanesinden yatırım yapılabilir düzeyde nota sahip.
Cuma günü 3.02 civarında işlem gören dolar/TL dün Moody's iyimserliği ile günü 2.98 civarında tamamladı. Kur bu sabah güne dün akşam saatlerine göre anlamlı bir değişim göstermeyerek 2.9807/2.9828 seviyesinde başladı. Dün akşam saatlerinde 3.1430 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1415/3.1439, 3.3050 civarında olan euro/TL ise 3.3023/3.3051 seviyesinde bulunuyor.
Dolar/TL darbe girişimi sonrası 3.0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.7'ye ulaşmıştı. Şu anda ise bu kayıp yüzde 3 civarında seyrediyor.
Erdoğan'ın Rusya ziyareti
Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün Rusya'nın St.Petersburg kentinde bir görüşme yapması bekleniyor.
Darbe girişiminin ardından Batılı müttefiklerinden beklediği desteği göremediğini belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, uçak krizinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün yapacağı ilk yüz yüze görüşmede ilişkilerde yeni bir sayfa açmayı planlıyor.
İki liderin görüşmesinde turizm ve ticari ilişkilerin yeniden kriz öncesi döneme dönmesi, Suriye'deki görüş ayrılıklarının giderilmesi ve enerji işbirliğinin canlandırılması gündemde ilk sırayı alacak.
Görüşme başta turizm ve ihracat olmak üzere Türkiye'nin ekonomik alanda bir çok gelişmeyi de barındırması açısından piyasalarda yakından takip ediliyor.