Döngüler
Murat BERK - Yapı Kredi Yatırım
Kendi kendini besleyen döngüler zaman içinde güçlenerek daha sürekli hale geliyor ve piyasalarda güçlü trendler yaratıyor. Bu tip döngüler yatırımcılar tarafından, özellikle bazı “piyasa testlerini” başarılı bir şekilde geçtikten sonra “alım fırsatı” olarak görülebiliyor.
Tarihe baktığımızda bu tip döngülerin güçlendiğinde kolay kolay sonra ermediğini anlıyoruz. Ancak bu döngülerin neden oldukları dengesizlikleri düzeltme mekanizmaları olmadığında ve/veya politika yapıcılar bu duruma kayıtsız kaldığında “yumuşak iniş” şeklinde bir sonucun gerçekleşmesi de zorlaşıyor.
Geçen hafta Perşembe günü yaşanan ve jeopolitik endişelerin artması ile tetiklenen volatilite artışının yerini Cuma günü hisse senetlerinde tepki yükselişine bıraktığını gördük. Haftayı BIST 100 endeksi özellikle faizlerin de düşmesinin etkisiyle yüzde 3,7 artıda kapatırken, S&P 500 yüzde 0,5 yükseldi. Öte yandan Türkiye dahil gelişmekte olan ülke piyasaların Kredi risk swap primlerindeki (CDS spreadleri) yükseliş, Russell 2000 endeksinin haftayı yüzde 0,7 düşüşle ve 50 günlük ortalamasının altında kapatması, bazı likidite ve risk iştahı göstergelerindeki gelişmeler, risklerin bir miktar arttığına dair sinyal olarak algılanabilir.
Büyük resimde 2014 yılının ikinci yarısında kısa vadede ABD faizlerindeki seyir, Çin ekonomisi ve jeopolitik gelişmeleri ana risk unsurları olarak sıralayabiliriz. Daha önce de ifade ettiğimiz ve tarım dışı istihdam verisinde de gördüğümüz gibi orta vadede ABD veriler ABD ekonomisinin ivme kazanmaya devam ettiğini gösterirse faizlerdeki yükselişin devam edeceğini ve bunun bizim gibi gelişmekte olan piyasalara olumsuz yansıyabileceğini tekrar vurgulamakta fayda var. Bu doğrultuda son açıklanan istihdam verisinin ABD faizleri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmuş olması gözden kaçmamalı.
Önümüzdeki dönemde ABD’de enflasyonun daha fazla konuşulacağını düşünüyoruz. Yaz ayları boyunca Mart sonundan beri içinde bulunduğumuz ve gelişmekte olan ülkeler lehine olan olumlu havanın devam etmesi olası, fakat sonbaharda özellikle ABD’de büyüme ve enflasyonun seyrinin piyasalarda daha zor bir dönemi başlatabileceğini düşünüyoruz. Bugün ABD’de açıklanacak olan TÜFE verileri haftanın en önemli ekonomik verileri arasında yer alıyor.