Dört önemli düzenleme ele alınacak
ANKARA- Meclis, yoğun gündemle çalışacağı yeni bir haftaya hazırlanıyor. TBMM Genel Kurulu'nda, bu hafta 4 önemli düzenlemeyi ele alacak ve yasalaştırmak için mesai yapacak.
Genel Kurul, 19 Haziran Salı günü, geneli üzerindeki görüşmeler tamamlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'na devam edecek. Temel kanun olarak görüşülecek tasarı, işyerlerini, "çok tehlikeli sınıf", "tehlikeli sınıf" ve "az tehlikeli sınıf" şeklinde sınıflandırıyor. "Çok tehlikeli" sınıfında yer alan maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerinde, risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda iş durdurulacak.
Çalışan, gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbiri alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilecek. Bu düzenleme, TSK, genel kolluk kuvvetleri ve MİT'in faaliyetlerinde ve ev hizmetlerinde çalışan istihdam etmeden üretim yapanlar hakkında uygulanmayacak.
Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı, 20 Haziran Çarşamba günü Genel Kurul'da ele alınacak. Tasarıyla "Devlet sırrı" kavramına tanımlama getiriliyor. Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu oluşturulacak. Kurul, Başbakan'ın başkanlığında; Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarından oluşacak. Devlet sırrı olan bilgi, belge ve kaydın koruma altını alınmasına Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu karar verecek. Bilimsel bir buluş devlet sırrı olarak koruma altına alınabilecek. Kurul, devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi, belge ve kayıtları mahkemelere vermeyebilecek.
Genel Kurul, 21 Haziran Perşembe günü Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı'nı görüşecek.
İnsan Hakları Kurumu, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli olacak. İnsan hakları alanında çalışmalar yapan; STK'lar, sendikalar, sosyal ve mesleki kuruluşlar, akademisyenler, avukatlar, basın mensupları kurul üyesi olabilecek kişileri yazılı olarak teklif edebilecek. Kurumun 2 üyesi Cumhurbaşkanı, 7'si Bakanlar Kurulu, 1'i YÖK, 1'i de baro başkanlarınca seçilecek.
Bu tasarının ardından Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasını içeren düzenlemenin de bu hafta Genel Kurul'da görüşülerek yasalaşması bekleniyor.
Genel Kurul; günlük programların bitimine kadar çalışacak.
Komisyonlar
TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları, gündemlerindeki konuları ele alacak.
Dışişleri Komisyonu, 20 Haziran Çarşamba günü yapacağı toplantıda, uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren bazı yasa tasarılarını görüşecek.
KİT Komisyonu, denetimlerini sürdürecek. Komisyon; 19 Haziran Salı günü ÇAY-KUR, 20 Haziran Çarşamba günü Et Balık Kurumu ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, 21 Haziran Perşembe günü TRT, Türkiye Şeker Fabrikaları ve Şeker Kurumu Başkanlığı'nın 2009 ve 2010 yılı hesaplarını inceleyecek.
Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu, 20 Haziran Çarşamba günü ÖSYM Başkanı Ali Demir ve MEB yetkilileri, 21 Haziran Perşembe günü ise Sabancı Üniversitesi'nden Prof.Dr.Üstün Ergüder'i dinleyecek.
Çalışmalarını tamamlayan İnternet ve Bilişim Araştırma Komisyonu, rapor yazımına başlayacak.
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 20 Haziran Çarşamba günü toplanarak daha önce belirlediği görüşüne başvurulacak kişilerle ilgili program yapacak.
Yeni anayasa turları
Yeni anayasa yazımını sürdüren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarını bu hafta da sürdürecek.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, yarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşecek. Komisyon, geçen hafa da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü.