Dündar ve Gül için tahliye talebi

Dündar ve Gül için ikinci kez tahliye talebinde bulunuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MİT TIR'larıyla ilgili yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül avukatları aracılığıyla itirazlarının reddedilmesinden sonra ikinci kez tahliye talebinde bulundu.

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları tarafından Nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne sunulan dilekçede, müvekkillerin gizli kalması gereken belgeleri yayımladıkları gerekçesiyle "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan tutuklandıkları anımsatıldı. 

Dilekçede, yayın faaliyetinin Adana ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmadaki fiiller için bir "yardım teşkil edemeyeceğinin açık" olduğu ifade edildi. Yayın faaliyetinin MİT TIR'larını durduran sivil asker kişilerin fiilleriyle bir irtibatı olmadığının Başsavcı Hadi Salihoğlu'nun soruşturmaya ilişkin açıklamalarıyla da ortada olduğu kaydedildi. 

Tutuklama kararı veren ve itirazı reddeden mahkemelerde, suç tarihi olarak yalnızca 2015 yılının gösterildiği belirtilerek bunun Dündar ve Gül'e suç atfetmekte çekilen güçlüğün göstergesi olduğuna dikkat çekildi. Dilekçede, tutuklamaya neden olan haberlerin yayın tarihinden bugüne kadar geçen sürenin dört ayı çoktan aştığı, Basın Yasası'na göre müvekkillere bu yayın eylemlerinden dolayı dava açılamayacağı öne sürüldü. 

'Tutuklama kararı kaldırılmalı'

Dündar ve Gül'ün kaçma şüphelerinin olmadığı ifade edilen dilekçede, "Haberin yayınlanması ile örgüte bilerek ve isteyerek yardım edilmiş olduğu şeklindeki soyut bir akıl yürütme ile ülkemizdeki milyonlarca yurttaşın aynı suçlama ile itham edilmesi ve tutuklanması mümkündür. Hukukun bu kertede hoyratça araçsallaştırılması, adalet ilkesine, bizzat hukuk kavramının temsil ettiği değere haksızlıktır" denildi. Dilekçede, Can Dündar ve Erdem Gül haklarındaki tutuklama kararlarının kaldırılarak salıverilmelerini talep edildi. 

Tahliye talepleri reddedilmişti

Can Dündar ve Erdem Gül, 26 Kasım'da "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etme", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdi. Dündar ve Gül'ün avukatları, 30 Kasım'da tutuklama kararı veren İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği'ne üç cümlelik itiraz dilekçesi sunmuştu. 7. Sulh Ceza Hakimliği itirazı reddederek üst mahkemeye yollamıştı. İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği de eylemlerin gazetecilik faaliyeti kapsamında değerlendirilemeyeceği ve kararın usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle itirazı reddetmişti. İtirazın reddedilmesinin ardından Dündar ve Gül'ün avukatları, Nöbetçi İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak tahliye talebinde bulunmuş, burası da tahliye talebini reddetmişti.