Dünya liderleri Ladin'in ölümünü nasıl karşıladı?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

El Kaide'nin lideri Suudi terörist Usame Bin Ladin, Pakistan'da düzenlenen ABD operasyonunda can verdi. Dünya liderlerinin Ladin operasyonuyla ilgili yorunları şöyle:

Netanyahu: Demokrasi zaferi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 11 Eylül 2001'de New York'ta 3 bin kişiyi öldüren Usame bin Ladin'in dün ABD operasyonuyla öldürülmesinin demokrasiler için zafer olduğunu bildirdi.

Netanyahu makamından yaptığı açıklamada, "Bu, terörizme karşı omuz omuza savaş veren demokratik ülkelerin paylaştığı adalet ve özgürlük için büyük yankı getiren zaferdir" dedi.

Önemli bir gelişme

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesini, "dünyada, terörle mücadelede çok önemli bir gelişme" olarak değerlendirdi.

"11 Eylül 2001 saldırıların mimarı olan Bin Ladin'in nefret ideolojisi ve çoğu Müslüman ülkelerde binlerce kişinin ölümüne yol açan terörist saldırılarının sorumlusu olan örgütün başı olduğu" kaydedilen açıklamada, "terör kurbanları için adaletin sağlandığı" ifade edildi.

Ladin'in ölümü terörle mücadelenin sonu değil

Macaristan Dışişleri Bakanlığı, Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin önemli bir başarı olduğunu, ancak terörle mücadelenin sonu anlamına gelmediğini bildirdi.

Macaristan'ın Dışişleri Bakan Janos Martonyi, "Amerikan hükümeti terörist lideri ortadan kaldırarak önemli bir başarı elde etmiştir, ama bu terörle mücadelenin sonu anlamına gelmiyor" dedi.

Terörizmin sonunun başlangıcı

Yemen Devlet Başkanlığından bir yetkili, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in ölümünün "terörizmin sonunun başlangıcı" olmasını umduklarını söyledi.

Bu gelişmenin memnuniyetle karşılandığını belirten yetkili, "Bin Ladin'in ölümünün terörizmin sonunun başlangıcı olmasını umuyoruz" ifadesini kullandı.

Japonya memnun

Bu arada Japonya Dışişleri Bakanı Takeaki Matsumoto, bin Ladin'in ölümünden duyulan memnuniyeti dile getirdiği açıklamasında, "Bu terörle mücadelede önemli bir gelişme" dedi.

ABD'nin ana rolü oynadığını ifade eden Bakan, "Japonya da terörizmi ortadan kaldırmak için sarf edilen çabalara etkin olarak katılmıştır, özellikle de Afganistan ve Pakistan'da. Ama bu bu hikayenin sonu değil" diye konuştu.

Merkel olumlu karşıladı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Usame bin Ladin'in Amerikan komandoları tarafından öldürülmesini olumlu karşıladı.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Merkel'in haberden dolayı rahatladığını, Amerikan askerlerinin Bin Ladin'i öldürerek El Kaide örgütüne ağır bir darbe vurduğunu, ancak uluslararası terörizme karşı mücadelenin sona ermediğini ve dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Uluslararası terörizme karşı  önemli bir adım

İspanyol hükümeti, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in ABD'nin operasyonuyla Pakistan'da öldürülmesiyle ilgili olarak "uluslararası terörizme karşı mücadelede önemli bir adım" açıklamasında bulundu.

Rusya da memnuniyetle karşıladı

Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Bütün teröristlerden intikam alınması kaçınılmaz bir şey. Küresel terörizme karşı mücadelede sadece ortak çabayla sonuç alınabilir. Rusya bu konudaki işbirliğini artırmaya hazırdır" ifadesi kullanıldı.

Gardı düşürmemek lazım

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Usame bin Ladin'in ölümünün "şerle savaşta büyük bir sonuç" olduğunu söyledi. Berlusconi, yaptığı açıklamada, "Bunun şerle mücadelede, terörizmle mücadelede, ABD için ve tüm demokrasiler için büyük bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Gardı düşürmemek lazım, ama misilleme riski de bulunuyor" dedi.

Vatikan'dan yapılan açıklamada da Usame bin Ladin'in, "halklar arasında nefret ve bölünmenin yayılmasında büyük sorumluluğu bulunduğu, bu hedefe varmak için dini kullanarak çok sayıda kişinin ölümüne neden olduğu" belirtildi.

Açıklamada, "Bir insanın ölümü karşısında bir Hristiyan hiçbir zaman mutlu olmaz, ancak herkes Tanrı'ya ve insanlara karşı ciddi sorumlulukları bulunduğu düşünmeli ve nefreti artırmak değil barışı pekiştirecek hareketler içinde bulunmalı" denildi.

Büyük bir zafer

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin "Büyük zafer" olduğunu söyledi. Konuya ilişkin ilk açıklamasını yapan Gilani, Ladin'in öldürülmesinden mutluluk duyduğunu belirterek, El Kaide liderine yönelik operasyonu "Büyük başarı" olarak nitelendirdi.

Blair: "Obama'ya minnettarım"

İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair, "Bu operasyonu yürüten herkese ve ABD Başkanı Barack Obama'ya yürekten minnettarlığımı iletiyorum" dedi.

Usame bin Ladin'in öldürülmesinin, geç de olsa adaletin yerini bulduğunu gösterdiğini ifade eden Blair, "Bu, terörle mücadelede büyük bir başarıdır ama terörle mücadele ve Bin Ladin'in temsil ettiği ideolojinin devam ettiğini biliyoruz" dedi.

Cameron: Dünya rahat nefes aldı

İngiltere Başbakanı David Cameron, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in ölümüyle dünya halklarının rahat bir nefes aldığını söyledi.

Cameron yayımladığı açıklamada,"Usame Bin Ladin'in ölümü haberiyle dünya halkları rahat bir nefes aldı. Usame Bin Ladin dünyanın en korkunç terör eylemlerinin sorumlusuydu; 11 Eylül 2001 ve aralarında çok sayıda İngilizin de bulunduğu binlerce kişinin yaşamına mal olan diğer saldırılar" dedi.

Bin Ladin'i bulabilmenin büyük başarı olduğunu ve artık korku yaratacak terör eylemlerini sürdüremeyeceğini belirten Cameron, "Usame Bin Ladin tarafından öldürülenleri anmanın zamanı geldi. Aynı zamanda bizi terörizmden korumak için bütün dünyada aralıksız çalışanlara teşekkür etmenin de zamanı geldi. Onlar çalışmaya devam edecekler. Başkan Obama ve bu operasyonun sorumlularını kutluyorum" ifadesini kullandı.

Önemli bir başarı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin NATO müttefiklerinin güvenliği için "önemli bir başarı" olduğunu belirtti.

Rasmussen, NATO'nun, "aşırıcılara bir daha asla sığınak olmamasını sağlamak için" Afganistan'daki misyonunun sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. NATO Genel Sekreteri, Bin Ladin'in öldürülmesinin, NATO müttefikleri ve dünyanın daha güvenli bir yer olması için küresel terörle mücadelede kendilerine katılan tüm ülkelerin güvenliği için büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

Terörle mücadelede dönüm noktası

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjoorn Jagland, "El Kaide terör örgütü lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesi, terörle mücadelede gösterilen uluslararası çabalar içinde önemli bir dönüm noktasını oluşturuyor" dedi.