Düşüş, dışarıya göre sınırlı

Emtia fiyatlarındaki geri çekilme, yurtiçinde satışların sınırlı kalmasını sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- İMKB'de gevşek açılış sonrası toparlanma çabası gelse de gün ekside tamamlandı. Ancak, değer kaybeden petrol fiyatlarıyla, İMKB’deki düşüş Avrupa endekslerine göre daha sınırlı kaldı. Borsa kapanışını 187 puan eksiyle 68.006 puandan tamamladı.

Avrupa'da enflasyon ve para politikasında sıkılaştırmanın büyüme ve şirket karlarını yavaşlatacağı konusundaki endişeler ile birlikte otomotiv sektörü öncülüğünde satıcılı seyir izlenirken, ZEW cari durum endeksinin beklentilerin üzerinde gelmesi hareketi bir miktar sınırladı. 

İMKB'de ise satışlar yurtdışı piyasalara oranla nispeten sınırlı kaldı. Emtia fiyatlarındaki geri çekilme, yurtiçinde satışların sınırlı kalmasını sağladı. Toparlanma denemelerinde en yüksek 68.536 seviyesini gören Bileşik Endeks, bugün en düşük seviye olarak da 67.594 puanı test etti. Borsada gün sonunda 2.57 milyar liralık işlem hacmi kaydedildi.

Faizler geri çekildi

Hazine bugün düzenlediği iki tahvil ihalesinde net 5 milyar 568,4 milyon lira borçlandı. Yeni gösterge tahvilin ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 8.8 oldu. İhale öncesi yüzde 8.88 seviyesine çıkan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilin faizi ihale sonrası yüzde 8.72 seviyesine geriledi.

Döviz hafif yükseldi

Uluslararası piyasada Euro/Dolar 1.45 sentin üzerine çıkarken, yurtiçinde kurlar hafif de olsa yükseldi. Dolar bugün 1.5200 liradan, euro 2.2020 liradan günü tamamladılar. Bu arada Kapalıçarşıda cumhuriyet altını 476 liraya, çeyrek altın 117.5 liraya geriledi.

Petrol ve altın düşüşte

Öte yandan emtia fiyatlarında bugün hızlı geri çekilme yaşandı. Petrolde yüzde 3 düşüş gözlenirken, spot altın da yüzde 1’e yakın değer kaybetti. Şu sıra Brent petrol 120 dolardan, ABD ham petrol 106.5 dolardan işlem görüyor. Altının onsu 1.450 dolar seviyesine gerilemiş durumda.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir