ECB, borç krizinde daha etkin rol alacak

ECB Başkanı Draghi, Avrupa'nın borç krizinin aşılmasında daha önemli rol oynamaya hazır olduğunun işaretini verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BRÜKSEL - Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Başkanı Mario Draghi, siyasi liderlerin gelecek hafta AB liderler zirvesinde Euro Bölgesi üyesi 17 ülkede daha sıkı bütçe kontrolü konusunda anlaşması halinde Avrupa'nın borç krizinin aşılmasında daha önemli rol oynamaya hazır olduğunun işaretini verdi.
Draghi, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Ekonomik ve para birliğimizin, Euro Bölgesi hükümetlerinin karşılıklı mali taahhütleriyle birlikte mali kuralların kökten yeniden belirlenmesiyle, yeni mali sıkılaştırmaya ihtiyacı olduğuna inanıyorum" dedi.
"Yeni mali sıkılaştırma piyasaların istikrarında yeterli olur mu ve güvenilir uzun vadeli öngörü kısa vadede nasıl yardımcı olur gibi sorularla karşılaşabiliriz. Buna yanıtımız, kesinlikle en önemli unsur güvenilirliği yeniden sağlamaya başlamak olacaktır" diyen Draghi, ECB'nin Avrupa Birliği anlaşması kapsamında hareket etmeyi incelediğini ve en önemli konunun hareketsiz kredi kanallarının tekrar çalışmaya başlamasını sağlamak olduğunu belirtti.
ECB'nin, özellikle sermaye artırımında bankalar için "devam eden zorlukların" farkında olduğunu vurgulayan Draghi, devlet tahvili satın almak gibi geçici önlemlerin sınırlı olacağını, tahvil piyasalarında güveni sağlamak için ilk olarak hükümetlerin kendi finansman durumlarını düzeltmeleri gerektiğini ifade etti.
Piyasalara dolar likiditesi sağlamak için dünyanın önde gelen altı merkez bankasının dün yaptığı ortak müdahalenin sadece geçici önlem olduğunu söyleyen Draghi, ECB için en önemli konunun ekonomiye kredi akışını düzeltmek olduğunu kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir