Ege'de gergin dakikalar

Ege Denizi'nde Rus destroyeri "Smetlivy"den Türk balıkçı teknesine çok yaklaştığı içinm ateş açıldığı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ege Denizi'nde "Smetlivy" adlı destroyere çarpma noktasında yaklaşan 'Geçiciler 1' isimli balıkçı teknesine 'çok yaklaşması' sebebiyle uyarı ateşi yapıldığını bildirdi. 

Açıklamada balıkçı teknesinin fişekle yapılan uyarılara karşılık vermediği gerekçesiyle ve 600 metre mesafedeyken uyarı ateşi açıldığı belirtildi.

Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoliy Antonov Ege Denizi'nde yaşanan olay sebebiyle Türkiye'nin Moskova'daki askeri ateşesini Savunma Bakanlığı'na çağırdı.

Rusya Savunma Bakanlığı Basın Servisi, Rus "Smetlivy" devriye gemisinin Ege denizinde bir Türk balıkçı gemisi ile çarpışmayı son anda engellediğini bildirdi.

Yapılan açıklamada, "13 Aralık 2015 tarihinde Yunan Lemnos adasından 22 kilometre uzaklıkta Ege Denizi'nin kuzey kısmında bulunan Rus 'Smetlivıy' devriye gemisi Türk balıkçı gemisi ile çarpışma olasılığını son anda engelledi" 

'Gerilimden yana değiliz'

Dişişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olayla ilgili 'balıkçılarla görüştükten sonra bir açıklama yapacağız' açıklamasında bulundu.

 “Rus tarafından açıklamayı gördük. Şimdi o balıkçı teknesi tespit edildi ve balıkçıyla da görüştükten sonra biz de nasıl olduğuna dair bilgi aldıktan sonra biz de gerekli açıklamalarımızı yaparız” dedi.

“Ama biz hep şunu söylüyoruz: gerilimden yana değiliz, gerilimleri diyalog yoluyla aşmadan yanayız” diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“24 Kasım’da yaşanan bu üzücü olaydan sonra da hep attığımız adımlar bu yönde olmuştur. Bu konuda Türkiye’nin hakkını tüm dünya da teslim ediyor. Türkiye’nin olgun yaklaşımı, sabırlı yaklaşımı, diyalogtan yana olması ve gerilimi tırmandırmak istememesi herkes tarafından takdirle de karşılanmaktadır. Dolayısıyla balıkçıdan gerçek bilgileri, olayın nasıl gerçekleştiğini dinledikten sonra gerekli açıklamaları da zaten yaparız.”

'Ateş açıldığından haberimiz yok'

Balıkçı teknesi 'Geçiciler 1'in kaptanı Muzaffer Geçici, DHA'ya konuştu. Geçici, "Bize ateş açıldığından haberimiz yok. Elimizde görüntü kayıtları var. Sahil Güvenliğe teslim edip ifade verdik. Avlanmaya devam ediyoruz" dedi. 

Rus donanmasına ait 'Kashin' sınıfı 810 borda numaralı güdümlü füze destroyeri 'Smetlivy' in kendilerine ateş açtığını fark etmediklerini belirten kaptan Muzaffer Geçici, şunları söyledi:

"Gökçeada ile Bozcaada arasında avlanıyorduk. Stop halindeki savaş gemisinin bir mil açığından geçtik. Gemimizde kamera sistemleri var. Sahil Güvenlik yetkililerine verdik. Onlar stop vaziyetteydi. Biz yolumuza gidiyorduk. Onların Rus gemisi olduğunu dahi bilmiyorduk. NATO gemisi zannettik. Saat 08.30’da yanlarından geçtik. Bize bir taciz veya ateş olduğunu duymadık. Şu anda Gökçeada’nın 5-6 mil açığındayız. Yanımızda Sahil Güvenlik 308 var. İfade verdik. Kamera görüntülerini de teslim ettik. O geminin Rus gemisi olacağı aklımızdan daha geçmedi." 

Muzaffer Geçici, Gökçeada ile Bozcaada arasında avlanmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi. 

3213215-001.jpg

'Geçiciler 1' isimli balıkçı teknesi