Egebank Davası'nda 15'er yıl hapis istemi

Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in de bulunduğu 22 sanık hakkında bankayı 44 milyon 469 bin 816 TL zarara uğratmaktan hapis cezası istendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında, zimmet suçundan 15'er yıldan az olmamak üzere hapis cezası istendi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, aralarında bankanın eski sahibi Demirel'in de bulunduğu 66 sanık katılmazken, taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmada, esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Fethi Türkmen, bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in bankada hakim hissedar olduğunu, karar yetkisine sahip ve çalışanlar üzerinde baskı ve hakimiyet kurduğunu ileri sürdü.

Mütalaada, Yahya Murat Demirel'in, özellikle Şükrü Esat Erkuş ve Ümit Öndeş'le kredi tahsisi kararı alındıktan sonra, diğer üyelere imzalattığı ve bu şekilde gerek şahsına gerek grup firmalarına menfaat sağlayarak bankayı zarara uğrattığını, zararın toplam 44 milyon 469 bin 816 TL olduğunu dile getiren Cumhuriyet Savcısı Türkmen, sanığın zimmet suçundan 15 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

Türkmen, sanık Neslihan Demirel'in bankanın yönetim kurulu üyesi olduğunu, usulsüz tahsis edilen kredilere dair kararlara imza attığı, böylece bankayı 57 milyon 460 bin 744 TL zarara uğrattığını ifade ederek, söz konusu sanığın da zimmet suçundan 15 yıldan az olmamak üzere hapis cezasını istedi.

Sanık Mehmet Nail Keçili'nin bankanın yönetim kurulu başkanı olduğunu, kredibilitesi olmayan firmalara kredi açtırarak, bankayı zarara uğratığını belirten Cumhuriyet Savcısı Türkmen, Keçili hakkında zimmet suçundan 15 yıldan az olmamak üzere hapis cezası verilmesini talep etti.

Duruşma ertelendi

Mütalaada, sanıklar Raif Zıhnalı, Ersin Çamoğlu, Mehmet Karakaş, Ümit Öndes, Murat Badanaz, Pembe Jale Oktay, Ömer Özbay, Şükrü Esat Erkuş, Mehmet Muzaffer Aygün, Özgen Tamuman, Recep Can Yaraş, Ali Süha Paya, Ahmet Yalam, Emine Mehtap Ceylan, Cemal Birol Meral, Şaban Ayhan Tatlıgil, Aydoğan Semizer, Haluk Türkmen ve Ömer Gülüştür hakkında da zimmet suçundan 15 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istendi.

Sanık Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamında dava açıldığını hatırlatan Cumhuriyet Savcısı Türkmen, kanun yürürlükten kaldırıldığından, bu suçtan sanıkların ayrı ayrı beraatine karar verilmesini istedi.

Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu 6 sanık hakkında özel evrakta sahtecilik suçunun, dolandırıcılık kapsamında kaldığını vurgulayan Cumhuriyet Savcısı Türkmen, suç tarihi itibariyle zaman aşımına uğradığından, davanın ortadan kaldırılmasını talep etti.

Mütalaada, haklarında dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve suç işlemek için teşekkül oluşturma suçlarından dava açılan tüm sanıklar yönünden, suç tarihinden bugüne kadar davanın zaman aşımı süresinin dolduğundan ortadan kaldırılmasını isteyen Cumhuriyet Savcısı Türkmen, aralarında Yahya Murat Demirel'in de bulunduğu 22 sanığın dışında kalan ve haklarında Bankalar Kanunu'na aykırılıktan, haklarında dava açılan diğer sanıkların beraatlerini istedi.

Mahkeme Başkanı, sanıklar ve katılan avukatların esasa ilişkin beyanlarını yazılı olarak sunmaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir