Ekonomi yönetimine iki yeni bakanlık geliyor

Yeni kurulacak bakanlıkların adı "Ekonomi" ile "İç ve Dış Ticaret Bakanlığı" olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA

ANKARA - Ekonomi yönetiminin rasyonelleştirilmesi konusunda süregelen tartışmalar iki yeni bakanlığın kurulmasına gerekçe oluşturdu. Hükümet, Kanun Hükmünde Kararname gücüyle "Ekonomi" ve "İç ve Dış Ticaret Bakanlığı" adıyla iki yeni bakanlık oluşturacak.

Muhalefin by-pass edildiği eleştirilerine karşın hükümete, bakanlıklar arasındaki görev dağılımını yeniden belirleyerek, mevcut bakanlıkların birleştirilmesi ve yeni bakanlıklar kurulması yönünde Kanun Hükmünde Kararname( KHK) çıkarma yetkisi veren yasa tasarısı önceki gece yarısına kadar süren görüşmelerin ardından Meclis'te kabul edildi.

Böylece Meclis tatile girmeden KHK çıkarma yetkisini alan Bakanlar Kurulu, verilen yetkiyi 6 ay süreyle kullanabilecek ve bu süre içinde birden fazla KHK çıkarabilecek.

Kabul edilen kanuna göre, mevcut bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların bağlılık ve ilgileri yeniden belirlenecek veya bunlar mevcut, birleştirilen ya da yeni kurulan bakanlıklar bünyesinde hizmet birimi olarak yeniden düzenlenebilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen memurlar, işçiler, sözleşmeli personel ile diğer kamu görevlilerinin çalışmalarında etkinliği artırmak üzere, bunların atanma, nakil, görevlendirilme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alınma ile emekliye sevk edilme usul ve esaslarına ilişkin konularda düzenleme yapılabilecek.

Kabul edilen kanuna göre, "ekonomi", "iç ve dış ticaret", "gençlik ve spor" ile "aile, özürlüler, çocuklar, kadınlar ve sosyal yardım" konularında 4 bakanlık kurulacak.

Parlamentonun yetkisi gasp ediliyor

Tasarının Genel Kurul'daki görüşmeleri sırasında CHP'li Hakkı Suha Okay, "12 Haziran'da yapılacak seçimlerde milli iradenin nasıl tecelli edeceği belli olmadan böyle bir düzenlemeyle buraya gelmek ve altı ay süre belirlemek, açıkça parlamentonun yetkisini gasp etmektir" dedi.

MHP'li Mustafa Kalaycı ise istenen yetkinin sınırlarının açık ve net bir şekilde belli olmadığını belirterek, tasarıyla "Ali kıran baş kesen" yetkisi istendiğini savundu. CHP'li Kamer Genç, hükümetin, tasarı ile kamu personelinin görevine son verme yetkisini alacağını söyledi.

"Yetki ihtiyaçtan kaynaklanıyor"

Genel Kurul'da milletvekillerinden gelen soru ve eleştirileri yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, KHK tasarısıyla, Meclis iradesinin dışlanmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Şimdiye kadar 29 yetki yasası, buna dayanarak da 522 KHK çıkarıldığını belirten Çiçek, "2002'den bu yana böyle bir yetki talebiyle karşınıza gelmedik. Mümkün olduğu kadar her türlü düzenlemeyi bu çatı altında tartışarak yapmayı çalıştık. Bugün bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Çiçek, devlet bakanlıklarını, tüzel kişilikleri olan, icracı bakanlıklara dönüştürmek istediklerini ifade etti.

Ekonomi ile ilişkili halen 9 bakanlık var

Halen 15 icracı bakanlık, 11 devlet bakanlığı var. Başbakanla birlikte Bakanlar Kurulu 26 kişiden oluşuyor. Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, halen ekonominin koordinasyonundan sorumlu bakan durumunda. Fiilen 'ekonomi bakanlığı' yapıyor. Hazine Müsteşarlığı kendisine bağlı. Ekonomi konularıyla ilgili mevcut bakanlıklar ve bağlı-ilgili kuruluşular şöyle:

-Devlet Bakanı Ali Babacan: Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Kalkınma Bankası, İhracat Kredi Bankası, Vakıflar Bankası, SPK, BDDK, TMSF ve TAPDK (Yeni dönemde bu görevleri de yürüten bir 'Ekonomi Bakanlığı' olacak.)

-Devlet Bakanı Hayati Yazıcı: Toplu sözleşme görüşmelerinden sorumlu. Gümrükler, Devlet Personel Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Tanıtma Fonu Kurulu Sekreterliği. (Yeni dönemde Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonu ile çalışacak bakanlıklardan biri olacak.)

-Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz: DAP, KOP (Konya Ovası Projesi), DPT, TÜİK, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı.

-Devlet Bakanı Zafer Çağlayan: Yurtdışı müteahhitlik ve müşavirlik hizmetlerinin koordinasyonu, DTM. (Yeni dönemde dış ticaretin iç ticaretle bir bakanlık çatısı altında birleştirilmesi düşünülüyor)

Ekonomi konularındaki bakanlıkların yeni dönemde şöyle olması bekleniyor: Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı (İç ve Dış Ticaret), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı. Yakın ilişkili bakanlıklar olarak da Ulaştırma, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı sayılabilir. Buna göre doğrudan ekonomi konularında 7, ilişkili iki bakanlıkla birlikte 9 bakanlık var.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir